Рожен: пари ще има за сметка на звездите

12307
Рожен: пари ще има за сметка на звездите

Астрономите от обсерваторията в Рожен ще подпишат договори с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МЗХ, за да могат да получат сумите, нужни за оцеляването на обсерваторията до края на годината.

Учени от БАН, начело с директора на Института по астрономия доц. Таню Бонев, се срещнаха с представители на кабинета днес, за да потърсят решение на проблема с липсата на средства за издръжка на обсерваторията в Рожен.

По линия на двата договора учените ще извършват допълнителни дейности, на базата, на които ще получат нужните им средства, за да оцелеят до края на годината. От МЗХ учените ще получат 120 000 лева, а 150 000 лева - от ПУДООС. Единият договор вече е подписан и още днес обсерваторията в Рожен би трябвало да може да получи поне част от парите си по него.

"Астрономията е най-мултидисциплинарната наука, а може би и най-приложната наука, и възможностите на института за обработка, анализ и интерпретация на данни могат да бъдат приложени за дейности, специфични за двете министерства", обясни доц. Бонев.

Новите задачи на учените, обаче, ще ги отклони малко от дейности, които са пряко свързани с астрономията. "Може би ще пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари Земята, но няма как", коментира доц. Бонев.

"Има един опасен астероид, който 2036 година може и да ни удари", добави той и на репликата на премиера Бойко Борисов "гледайте го тогава", той обясни: "Ще го гледаме, ако ни остане време от другите дейности, с които сега се натоварваме допълнително".

"Може би ще пропуснем и някоя избухваща звезда, която ако не наблюдаваме, ще пропуснем неща, които можем да научим от звездите", добави той.

Обсерваторията в Рожен затваря заради липса на пари

Най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа - националната обсерватория "Рожен" спира работа до 3 седмици. Причината е л...

"Единственият пример за добре управляван ядрен синтез имаме в Слънцето и в звездите. Милиарди години те светят и някои от тях избухват, за да ни подскажат какви мерки трябва да вземем, за да опазим бъдещите ядрени централи, но сега се налага някои други дейности да извършим", каза още доц. Бонев.

Думите на доц. Бонев предизвикаха и реакция в премиера Борисов, който смята, че "БАН си има свои бюджет и той трябва да се грижи за своите институти", но обеща МОМН да отдели още пари за астрономите при необходимост. "За да не изпуснем някой астероид или някой взрив след 10 години на някоя звезда сме готови да ви дадем целево от МОМН веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив.

Направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително през МОМН, за да не пропуснем никоя звездичка", обърна се той към председателя на астрономическия институт.

Янко Николов, който е оператор на големия телескоп в Националната обсерватория пък обясни на премиера, че "обсерваторията в Рожен не е само телескопи и електроника, а е символ на България, който трябва да продължи да съществува".

Снимка: nao-rozhen.org

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com