Сигнал срещу трима прокурори подаде Яне Янев

4411

"След като експертите на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта се запознаха с цялостното движение на преписките и хода на делото на всички инстанции в прокуратурата, установиха по недвусмислен начин, че трима прокурори – Георги Тафров от СГП, Стойчо Ненков от САП и Христо Граматиков от ВКП, са нарушили процедурите в закона."

Това каза председателят на комисията Яне Янев след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи БГНЕС. Янев обясни, че според тях са възможни три варианта. Първият е, че им е оказан "тежък политически натиск". Второ, че са получили подкупи, трето – и двете заедно. От комисията са изложили аргументите си пред Цацаров, в това число и по отношение на спазване на принципа за случайно разпределение на делата. "Считаме, че този принцип не е спазен и би следвало да се направи незабавна проверка, за да се установят тези факти и обстоятелства, които ние сме заложили в сигнала, който внесохме", каза Яне Янев.

Яне Янев обясни, че във времето, когато бившият главен прокурор Борис Велчев е бил вече в процедура за избор на конституционен съдия, "изглежда е имало много големи безобразия". Делото, което са внесли от комисията при главния прокурор, е 35 тома, а експертизата по него 700-800 страници. Това е тройна експертиза и, според Янев, тя е на възможно най-добрите вещи лица. Според тяхната проверка апелативният прокурор Стойчо Ненков е написал само след 4 дни постановление за прекратяване на досъдебното производство, а Христо Граматиков – за 7-8 дни.

Според Янев, по делото става въпрос за трайна корупционна схема за износ на електроенергия от 2004 до 2007 г. В този период, според него, НЕК е преотстъпил правото си на швейцарска фирма да търгува с електроенергия, която е миксирана – от АЕЦ "Козлодуй", от ТЕЦ-овете и зелена енергия. "И е продавана на швейцарската фирма на цени, които са по-ниски дори от тези на АЕЦ "Козлодуй", които по същество са най-ниските цени. Тази швейцарска фирма е получавала огромни количества – 8,5 милиарда мегаватчаса за този период на цени между 30 и 70% от това, което консумират потребителите на електроенергия", обясни Янев.

Над 4 милиона обаждания на тел. 112 не са по предназначение

В европейския ден на телефон 112 изпълнителният директор на системата Стоян Граматиков отново напомни за какво служ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com