Станишев: Това управление само имитира управление

5838
Станишев: Това управление само имитира управление

"Отговорността е изцяло на г-н Борисов. Всички власти са подчинени в момента на това правителство. Хората бяха принудени да излязат на протест. Показват, че са опрени до стената," заяви по Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев във връзка с гражданските протести в страната срещу високите сметки за ток и парно.

Ако говорим за чл. 1 от Конституцията, той ефективно се връща при това управление практически, добави той.

Това управление само имитира управление и прави пиари, каза Сергей Станишев. По отношение на ЕРП-ата – кой еднолично назначи Ангел Семерджиев, попита риторично той. "Борисов не може да бяга от своята отговорност, защото този регулатор е назначен от него. Кой дораздържави собствеността на ЕРП-ата – това правителство през миналата година", каза Станишев.

Социалистите смятат, че първо трябва да се установи ефективен контрол върху работата на ЕРП-ата. Всичко е имитация на решаване на проблемите, посочи Станишев. Според него, трябва да има смяна на ръководството на Комисията за контрол на ДКЕВР в парламента и да започне ефективна работа. Предложили сме ръководството на ДКЕВР да се избира с 2/3 от парламента, припомни той.

По-лошото нещо от държавния монопол е частният монопол, подчерта лидерът на БСП. Затова и в политическата рамка, която ще разгледат на Конгреса на БСП, една от основните линии в платформата е за възстановяване на ролята на държавата в икономиката. Философията, че държавата трябва да бъде просто нощен пазач, не работи, каза Станишев и добави, че в момента държавата се възприема от дребния бизнес като наистина рекетьор. БСП смята за необходимо и възстановяването на предсказуемостта на държавата и диалога с гражданското общество.

"В момента всичко е пиар. Минава референдумът, г-н Борисов търпи провал и хвърчи глава на образователния министър, при положение, че 4 месеца се знае за проблемите във ФНИ", каза Сергей Станишев. Той даде пример и с посещението на премиера в Сопот, където се прегръщаше с жената, която му прати лук, а в крайна сметка най-важното беше, че 600 души останаха без работа. Правителството вади ВМЗ от забранителния списък и иска бързо да приватизира, за да прехвърли горещия картоф, смята Сергей Станишев.

"Когато става дума за естествени монополи – тук частният интерес гони максималната печалба. Затова трябва да се засили ролята на държавата в икономиката. Държавният монопол винаги е в много по-пряка зависимост от политическите и социални зависимости на държавата", каза Станишев. Антимонополната политика ще бъде една от водещите, които ние залагаме в нашата политическа рамка, добави той. Най-важното е да има контрол и държавата да се върне в икономика по балансиран начин, продължи Станишев.

"Разлика между мен и Борисов е, че аз уважавам съдебната власт. В момента, в който премиерът започва да се меси в едно разследване, това е натиск", каза още той. "Това, което Яне Янев прави, е несериозно. Той изпълнява политическа поръчка на ГЕРБ. В момента обслужва тази партия. Не знам какво са му обещали, но и той ще бъде излъган. Кой е Янев, да ходи в прокуратурата и да казва: "Вие не сте свършили тази работа." Това е поръчкова работа", категоричен е Сергей Станишев.

"Обоснованото предположение" на управляващите за това, че "Хизбула" са виновни за атентата на летище "Сарафово", Сергей Станишев коментира така: "Пак се получава едно тотално изкривяване на същността. България трябва да изясни случая докрай. Да проведе разследване и да установи извършителите". Не се знае кой е прекият бомбаджия, посочи още той.

"Това правителство неведнъж са заявявали, че България ще обяви резултатите, когато има доказателства, валидни в съда. Затова се противопоставих", каза Станишев и продължи: "Беше представен един смешен доклад." Знаете ли какво е "обосновано предположение" – на първия етап на разследването, когато се взема решение за мярката на един обвиняем, добави той. "Против" сме по този начин да се употребява КСНС. Става дума, че преди КСНС в чужди медии излезе политическото съобщение от правителството. Това е неуважение към собствената ни държава", каза Станишев.

Когато направиш такова изявление, то не е само към "Хизбула" обърнато, а към маса хора в Близкия изток, които четат това послание, правят своите изводи, подчерта той. Никой не оспорва, че има потенциално нарастване на риска, освен г-н Борисов, каза още лидерът на БСП и определи това като "лековато отношение към сигурността на хората в България." Опитват се навън да изглежда, че сме казали "Хизбула", а тук – не сме точно казали, заключи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com