Студентите скочиха срещу промени в Закона за висшето образование

8468
Студентите скочиха срещу промени в Закона за висшето образование

"На второто гласуване на промените в Закона за висшето образование в Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта се появи ненадейно един лобистки текст, който запазва статута на частните заведения в Студентски град, а премахва заведенията от публичната собственост".

Това заяви днес пред медии в НС Румен Захариев, председател на Съюза на младите и студентите, който заедно със свои колеги внесе протестно писмо в парламента, предаде БГНЕС.

Писмото е адресирано и до други основни институции в страната. Смятаме, че законът трябва да бъде валиден за всички и да се прилага с еднаква сила, както към публичната собственост – собствеността на университетите, така и към частните обекти на територията на Студентски град и на другите студентски градчета в страната, поясни Захариев. Тази поправка беше подкрепена много тихомълком, не ни дадоха възможност да си кажем мнението, не се допитаха до нашето становище, посочи Захариев. Внесохме становището си в Народното събрание и искаме да отиде в пощенската кутия на всеки депутат, за да гласува по съвест и да разберем най-накрая българските депутати за какво са – дали са за висше образование и за бъдещето на България или за развитието на чалга културата, обясни председателят на организацията.

"Законът не важи по еднакъв начин за публичната държавна собственост и за частната собственост, сложено е лобистко ограничение. Това го предложи председателят на комисията Огнян Стоичков и беше одобрено от депутати от ГЕРБ, БСП, ДСБ, от всички парламентарни групи", каза той.

Настояваме работното време да бъде до 23 часа за всички заведения, без да има разлика между казина и други заведения, добави Захариев. За казината беше даден гратисен период, в който да съществуват - от 5 години, а за заведенията – 8 месеца. Това е неправилно и несправедливо, трябва и за казината срокът да бъде същият, какъвто е за заведенията, уточни Захариев.

От Съюза на младите и студентите предлагат да се приеме първоначалния вариант на промяната в закона с малко допълнение, която да гласи: "Заведения за хранене и развлечение, подлежащи на категоризация по Закона за туризма с работно време след 23 часа, не могат да се помещават или да отстоят на по-малко от 100 метра от всяка една най-близка точка на студентски общежития."

От организацията предлагат също да се промени още един текст и да има следния завършен вид: "Игрални зали и казина, намиращи се на отстояние по-малко от 100 метра от студентско общежитие, съгласно чл. 44, ал. 2 от Закона за хазарта към деня на влизане в сила на този закон следва да прекратят дейността си след изтичане на лиценза, издаден от Държавната комисия по хазарта, но не по-късно от 8 месеца. Във варианта на новите поправки този срок е 5 години"

Ако исканията им не бъдат чути от депутатите, от Съюза на младите и студентите се готвят да организират протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com