Таксата при лекар няма да е обвързана с минималната заплата

5920
Таксата при лекар няма да е обвързана с минималната заплата

С приемането на промените на второ четене на промените в Закона здравното осигуряване, депутатите решиха, че таксата за посещение при лекар, зъболекар и болнично лечение няма да зависи от минималната работна заплата. Тези суми ще се определят с постановление на Министерския съвет, предаде КРОСС.

Депутатката от БСП Мая Манолова предложи пенсионерите - за жените, навършили 60 години, и мъжете, навършили 63 години, да заплащат половин потребителската такса, но това не беше прието от останалите народни представители.

Стиснаха си ръцете за заплатите на лекарите

След повече от седмица преговори, синдикати и работодатели са постигнали съгласие да има ръст в заплатите в здравните заведения, ако ...

Ако промените не бяха приети, таксата за преглед при личен лекар трябваше да се повиши от 2.70 лева на 2.90 лева, а престоят в болница да поскъпне с 40 стотинки до 5.80 лева на ден. Причина за това бе именно увеличението на минималната работна заплата от 1 май от 270 на 290 лв.

На днешното си заседание депутатите ни решиха още един спорен текст, а именно доброволното здравно осигуряване ще се основава на принципите на застраховането. То поема рискове, свързани с финансовото обезпечаване на определени здравни услуги и стоки срещу заплащане на премии, въз основа на застрахователни договори, записаха депутатите.

Редактор: Калина Здравкова

 

Вдигат 32 такси, въвеждат се и нови 20 в София

Нови по-високи такси се въвеждат в София. 32 от тарифите на общината ще бъдат увеличени. Въвеждат се и нови 20. Посъкпват още билетът...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com