Вигенин: Няма да назначаваме бивши агенти на ДС за посланици

8724
Вигенин: Няма да назначаваме бивши агенти на ДС за посланици

Посланици, за които е доказано, че са принадлежали към Държавна сигурност, няма да бъдат предлагани и назначавани, заяви пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Приемам позицията на президента, нямаме различие по този въпрос, каза Вигенин. Въпрос на преценка е в рамките на МВнР - кой от тях ще може да бъде използван на различни позиции в рамките на министерството за реализиране на целите и задачите на министерството. Вигенин заяви, че няма промяна на Устройствения правилник.

Вигенин: България следи с безпокойство събитията в Египет

България следи с внимание и безпокойство последните събития в Египет, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод п...

„В момента тече работата на работната група, създадена от министър Марин Райков. Промените в правилника ще бъдат свързани с два въпроса - трябва да отразят приоритетите на МВнР и трябва да гарантират по-добро взаимодействие между звената в рамките на министерството. Този правилник се основава изцяло на Закона за дипломатическата служба и няма генерални промени", посочи министърът.

„Ще бъдат сведени до минимум политическите назначения. Промените в закона изискват време. Първо трябва да го покажа в практиката, а след това планираме известни промени в Закона за дипломатическата служба, по които ще работим след приемане на Устройствения правилник. Имам намерение и в закона да намалим процента за политическите назначения. Ако такива назначения се правят, понякога има такава нужда, тези хора ще отговарят изцяло на изискванията на закона. Става дума за хора със значителна тежест в обществения и политически живот на страната, които трябва да имат и нужните качества", заяви министърът на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com