Ето кога може да разгледате шедьоврите на Майстора в Бургас

1229
Ето кога може да разгледате шедьоврите на Майстора в Бургас
Снимка: Община Бургас

Стотици бяха посетителите в салона на БХГ „Петко Задгорски” в първия ден на изложбата, където тя ще може да се разгледа до 20 март.

„Гостите в изложбената зала ще се разходят сред произведения от почти всички периоди на Майстора – рисунки, които той е създал по времето, когато е бил военен художник, великолепните пейзажи, в които се вижда прекрасната българска природа и красотата на българката. Сред селектираните творби намират място два автопортрета от Първия голям цикъл на художника с автопортрети.” Това сподели директорът на БХГ „Петко Задгорски” Георги Динев. Той направи експозе с любопитни истории от живота и работата на знаковия български творец, както и за срещата му с Пикасо в Париж през 1949 година.

Изложбата става факт в навечерието на 141-та годишнина от раждането на Майстора. В залата на бургаската галерия са подредени 43 творби на самобитния български художник, които са предоставени от фондовете на галериите в Сливен, Ямбол, Стара Загора, Казанлък и от галерията домакин - "Петко Задгорски".

„Чест и привилегия на всеки значим град е да представи изложба на Майстора. Благодаря на всички, които са оказали съдействие да представим пред нашите съграждани и гости изложба на големия български творец. В Бургас има профилирани паралелки по изобразително изкуство с много изявени таланти, много успешен Филиал на НХА, град със самочувствие на голяма културна общност. Вярвам,че интересът ще бъде много голям и БХГ „Петко Задгорски” ще бъде неизменна част в културния маршрут”, сподели кметът Димитър Николов на официалното откриване.

Сред гостите на изложбата бе и заместник -кметът по "Култура, туризъм и спорт" Диана Саватева.

Владимир Димитров е роден в семейство на бежанци в село Фролош, Княжество България, на 1-ви февруари 1882 година. Парадоксалното е, че той няма основно образование, но завършва Рисувателното училище, сега Националната художествена академия, и така напрактика получава висше образование.

Майстора посещава 12 страни в Европа. Среща се с Пабло Пикасо. През 1924 година художникът сключва договор с американския сенатор д-р Джон О. Крейн, който предварително откупува всичко, което той ще нарисува през следващите четири години. През 80-те години на XX век наследниците на д-р Джон О. Крейн са предоставили картините на Майстора, които притежават, за да бъдат показани в изложба в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас