Готов е проект за коригирането на коритото на р. Отманлийска

8372
Готов е проект за коригирането на коритото на р. Отманлийска
Снимка: Община Видин

Община Бургас изпраща до Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет готов проект за коригиране коритото на река Отманлийска. Спешното изпълнение на тази задача е необходимо за предотвратяването на потенциални нови наводнения

 

Отделни къщи и дворове в Бургаско са наводнени

В отделни населени места в област Бургас има наводнени къщи и дворове. Информацията съобщи главният експерт отдел „Отбранително-м...

През годините естественото корито на река Отманлийска е променяно. При една от корекциите е изградено предпазно съоръжение с механизъм за улавянето на нефтопродукти при разлив или авария в тръбопровода към рафинерията.

Старото устие на реката е било засипано и застроено, а за вливането на Отманлийска в морето е била поставена метална тръба. В по-горната част на течението коритото на реката също е било засипано заради изграждането на път към северната дига на Рибарското селище. Някои от изградените съоръжения сега са частично разрушени.

Проектът за корекция предвижда да се възстанови естественото русло на реката, а устието към морето да бъде изместено извън границите на Рибарското селище, съгласно плана за регулация и застрояване, обясняват от общината.

Дигата на старото речно корито, по която преминава пътят към Нефтеното пристанище, ще бъде отворена. Там ще се осигури кота на преливане, което ще дава възможност за улавянето на нефтени разливи.

Община Бургас обяви обществено обсъждане за изместването на конната база в квартал „Банево”

Община Бургас обяви обществено обсъждане за изместването на конната база в квартал „Банево”, съобщи Агенция Фокус. Обсъжда...

Проектът предвижда още да се изгради нов мост на мястото на сегашната пътна връзка към Рибарското селище.

По течението на реката е предвидена подмяна на старите мостови съоръжения с нови и реконструкция на тези в обхвата на главния път Бургас-Созопол.

Според проекта, корекциите на речното корито ще се правят с естествени материали. Идеята е по този начин то да се вписва по най-добрия начин в околната среда и в същото време да се предотвратят евентуални разливи при повишаване нивото на водата.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас