Непоказвани в България творби на Пикасо ще бъдат представени в Бургас

1860
Непоказвани в България творби на Пикасо ще бъдат представени в Бургас
Снимка: Община Бургас

Над 50 изключителни офорти, създадени от Пикасо през 1968 година, ще бъдат представени за първи път пред българските ценители от 14 юли до 31 август

Изложбата „347 Suite“ – най-голямата серия от офорти на Пикасо, ще бъде представена за първи път в България. Експозицията, която се организира от Община Бургас в партньорство с Музея за изкуство и история в Женева, ще представи селекция от 50 изключителните офорти /гравирани върху метални плочи рисунки от известната серия „347 Suite“ /.Кураторите на изложбата са двама–Марк-ОливиеУолър – директор на Музея на изкуство и история в Женева, и Стефан Стоянов - галерист и куратор, който работи с най-известните представители в света на съвременното изкуство.

Художествените произведения, които ще бъдат изложени в КЦ „Морско казино” при строго спазване на всички охранителни мерки, са създадени от Пабло Руиз Пикасо между 16 март и 5 октомври 1968 година,със сътрудничеството на майсторите печатари Алдо и Пиеро Кромелинк. Това е най-голямата серия на Пикасо по отношение на отделните отпечатъци и е предпоследната му голяма поредица офорти преди 156 Series от 1969-72. Пикасо не дава име на поредицата. Тя е посветена на неговия приятел поета Джейми Сабартес. Произведенията ще бъдат сложени едно до друго, което ще позволи да бъдат сравнявани. Това ще отдаде голяма почит към идеята на Пикасо за тези последователно изобразявани, но независими творби.

Серията oфорти„347 Suite” е дарена на Музея на изкуството и историята в Женева през 2020 година от сина на художника Клод Пикасо Руис и неговата съпруга Силви Вотие Пикасо.

Входът на изложбата „347 Suite“ – най-голямата серия от офорти на Пикасо, е с билети на цена 7 лв. Учениците, студентите и пенсионерите ще заплащат по 5 лв. Ще има отстъпка за групово посещение от поне 10 души – по 5 лв. на човек. Децата до 7 години и хора с увреждания ще влизат безплатно.

До смъртта си през 1973 година Пикасо създава над 20 000 рисунки, скулптури, картини, керамични творби, костюми и театрални произведения. Това го превръща в един от най-известните, велики и продуктивни творци на 20-ти век. Универсалността на Пикасо и широкия спектър от художествени изрази, които той използва и създава, оказват влияние върху много художници. Към днешна дата работата на Пикасо продължава да се споменава от учени, историци и ентусиасти като емблематична за развитието на модерното изкуство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас