Софийска фирма спря поръчката за строителство на детска болница в Бургас

4072
Софийска фирма спря поръчката за строителство на детска болница в Бургас
Снимка: Община Бургас

Жалба на софийската фирма „СА.И.Е“ - еднолично дружество на Венцислав Петков, спря процедурата за строителство на детска болница в Бургас с прогнозна стойност 68 млн. лева без ДДС.

Инженеринговата поръчка за проектиране и изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“ бе обявена на 5-ти октомври, а на 21-ви ноември трябваше да се отворят офертите.

На 31-ви октомври обаче едноличното дружество подава жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за откриване и иска налагане на временна мярка „спиране на процедурата“. Производството в Антимонополната комисия е образувано десет дни по-късно и поръчката е спряна. Впоследствие - 7 дни по-късно, КЗК се произнася против искането за налагане на временна мярка, но фирмата и него е обжалвала.

Планирано е новата детска болница да се изгради с европейско финансиране в партньорство между общините Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, медицински факултет на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, както и на редица професионални и неправителствени организации. Тя ще е основен компонент от проекта „Нов модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен район“.

Към настоящия момент за създаването й има съгласие от министъра на здравеопазването. На 28-ми юни болницата е регистрирана като търговско дружество. За неин управител до провеждане на конкурс е определена проф. д-р Даниела Стоичкова Петрова-Николова - дългогодишен началник на отделение по пулмология в Клиниката по пропедевтика на вътрешни болести, отделение по белодробни болести на УМБАЛ „Александровска“.

Подадени са и документи в здравното министерство за извършване на комплексна оценка и приемане на решение на Министерски съвет за формата и съдържанието на лечебното заведение (брой легла, видове специалности, нива на компетентност и т. н.).

Основна цел на общината е да създаде модерна, високотехнологична многопрофилна болница за активно лечение на детски болести, която да гарантира адекватно комплексно лечение за деца и младежи от 0 до 18 години по основни специалности, засягащи детското здраве.

Планирано е да се изгради нова осеметажна сграда, с външни пространства за разходка и игра, паркинг за специализирани автомобили и хора с увреждания, с обща площ над 24 000 кв. м. в ЖК „Зорница“.

(Новото лечебно заведение ще заеме част от терена, на който е разположена УМБАЛ "Бургас")

В нея ще се осъществява лечение по педиатрия, детска кардиология, хирургия, ендокринология, нефрология, пулмология и фтизиатрия, клинична хематология и онкохематология, лицево-челюстна хирургия, алергология, очни болести, УНГ, ортопедия и травматология, инфекциозни болести, рехабилитация и др. Болницата ще разполага със 133 легла, от които 10 интензивни, и с мултипрофилно спешно отделение.

В тази връзка е и взетото решение на местния парламент в края на ноември месец по предложение на кмета Димитър Николов да се изтегли 12,8 млн. евро кредит от Европейската инвестиционна банка. Целта е с тези средства да се осигури ресурс за реализиране на проекта в първоначалната му фаза.

Намерението на общината е да кандидатства за финансиране на мащабния проект по бъдещата оперативна програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. На етапа, в който обществената поръчка е обявена, тя при условие - без осигурено финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас