Училище в Бургас ще се сдобие с модерен двор за своята 110-годишнина

3614
Училище в Бургас ще се сдобие с модерен двор за своята 110-годишнина
Снимка: Община Бургас

С духова музика, цветя и много настроение десетки учители и ученици отбелязаха знаковата годишнина на едно от най-старите бургаски училища. Кметът Димитър Николов бе поканен да открие официално експозицията „110 години ОУ „П.Р. Славейков”. Тя показва селектирани моменти от историята на престижното училище.  

„Локомотив и двигател в духовния и образователния процес, училището е възпитало поколения наши съграждани, които работят за благото на Бургас и страната. Тук е моментът да ви съобщя, че през 2022 година дворното пространство на училището ще бъде обновено цялостно с модерни съоръжения и настилки.”, каза кметът Димитър Николов в приветствието си към гостите на събитието.  

Четири културни института в Бургас ще получат целева субсидия

Четири културни структури, които развиват дейност на територията на Община Бургас, са одобрени за едногодишна целева субсидия по програ...

Той допълни, че винаги дава Славейковото училище за пример с добрия синхрон в работата между училището и настоятелството, където са събрани отговорни и дейни родители.  

Изложбата проследява в 24 постера ранната история на училището, показва директори и зам.-директори, преподаватели, архивни и съвременни снимки на класовете, спортни постижения и наградени възпитаници. Отделени са постери и за дейността на Училищното настоятелство и училището днес.  

Проявата се организира от Училищното настоятелство и е подкрепена от Община Бургас.

Сред официалните гости на събитието бяха зам.-кметът по „Образование , здравеопазване и социална дейност” Йорданка Ананиева, Павел Чепов - директор на Търговската гимназия, бивши и настоящи учители, ученици и родители. Изложбата ще може да бъде разгледана до 30 ноември 2021 г. пред Културен център „Морско казино”.  

Славейковото училище, както го наричат още, е едно от най-старите на територията на град Бургас. С него са свързани хиляди ученици, преподаватели и общественици.  

Започнаха да украсяват Бургас за празниците

Украсяването на Бургас за празниците започна от пространството до Часовника към пресечката на „Богориди“ и „А. Лермон...

През 1909 г., за да бъде построено училището, е взет заем от 60 000 гроша. Някои от собствениците на земята решават да дарят имотите си за целта.

На 15 септември в далечната 1911 година училището отваря врати и посреща първите си ученици в едноетажна сграда. Училищното настоятелство взема решение то да носи името на видния български възрожденец Петко Рачев Славейков.  

Една от идеите на изложбата е да покаже уважение към всички учители, част от 110-годишната история, за тяхната всеотдайност. Те и до днес, опирайки се на традициите, следват своята мисия да дават знания и Славейковото училище да е едно от най-добрите училища в град Бургас.  

Достойно място сред възпитаниците на училището заемат видни общественици - световноизвестният диригент Емил Чакъров, именитият бургаски баскетболист Бойчо Брънзов, многоуважаваните лекари д-р Хрусанов, д-р Згурова, д-р Лорис Мануелян и др. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас