"100 долара за барел": Какво следва след съкращаването на добива на ОПЕК?

4720
"100 долара за барел": Какво следва след съкращаването на добива на ОПЕК?
Снимка: iStock

Неочакваното решение на ОПЕК+ да ограничи продажбите на петрол с два милиона барела на ден шокира търговци и анализатори, съобщава Bloomberg. Този ход показа, че картелът активно управлява баланса на търсенето и предлагането и е готов да повиши цената до 100 долара за барел.

Преди това собствените данни на картела предполагаха, че ще трябва да увеличи производството през втората половина на годината, а не да го намали. Международната агенция по енергетика очаква скок на търсенето до края на годината, поради което днес има риск от нов инфлационен импулс за световната икономика.

Намаляването на доставките, обявено през уикенда, шокира търговци и анализатори и изплаши всички останали „мечки” на пазара. Суровият петрол Brent, международният бенчмарк (стандарт), скочи с 8,4% в понеделник, преди да намали печалбите, но все още се търгува с 5% по-високо при 83,94 долара за барел на Лондонската фондова борса.

Това не беше просто изненада, тъй като решението за съкращаване не беше обявено предварително. Съобщението идва, когато цените на петрола се покачват бавно след първото тримесечие, като министрите от ОПЕК+ изразиха ангажимента си да се придържат към производствените цели през цялата година.

Сюжетните обрати

ОПЕК и нейните съюзници са изненадвали петролните пазари и преди. Хелима Крофт, главен стратег по суровините в RBC Capital Markets, дори нарече саудитския енергиен министър Абдулазиз бин Салман „майстор на интригите“.

Последният път, когато ОПЕК+ беше критикувана за неочаквани съкращения на производството, подходът на организацията в крайна сметка се отплати. Намаляването на доставките през октомври с 2 милиона барела на ден очакваше отслабване на глобалното търсене. През следващите месеци петролните запаси нарастват стабилно, което предполага, че без намаляване на производството цените биха могли да паднат значително. Още: Задава ли се друг ОПЕК? Най-големият прозводител на никел иска картел, посветен на метала

Този път действията на картела са отчасти продиктувани от влошаващата се световна икономика и банковата криза, тъй като тези два фактора са тясно преплетени с високата инфлация и растящите лихви, пише още Bloomberg.

„Днес виждаме много несигурности и това беше отбелязано на срещата", каза руският вицепремиер Александър Новак след онлайн разговорите на министрите от мониторинговия комитет на ОПЕК+. „Виждаме, че банковата криза в Европа и Съединените щати оказва силно влияние върху петролния пазар.”

Решението за намаляване на производството ще смекчи риска от рязък спад, ако по-късно през годината настъпи пълна рецесия. Но също така ще увеличи вероятността от краткосрочен скок на цените на петрола, което ще стимулира инфлационните сили, които вече са причинили хаос на световната икономика.

„Действията на ОПЕК+ са ясно насочени към укрепване на пазар, който очевидно отслабва", пишат в бележка анализатори от Citigroup Inc, ръководени от Ед Морс. „Предвид конкурентно позициониране и кратко покритие, растежът изглежда неизбежен, но може да бъде последван от осъзнаването, че пазарът е много по-слаб, отколкото си мислите."

В краткосрочен план сделката ОПЕК+ вероятно ще възпре спекулантите да залагат на по-високи цени.

Само преди две седмици инвестиционните мениджъри влязоха в най-голямата къса позиция за петрол Brent и West Texas Intermediate от ноември 2020 г. Последният път, в отговор на такъв голям залог, саудитският принц Абдулазиз заплаши, че спекулантите ще "се гърчат като в ада".

В момента има прилив на възходящи настроения на пазарите на опции. Според ICE Futures Europe най-популярната опция за Brent през следващите 12 месеца е фючърс от 100 долара, което показва допълнителен интерес за почти 140 милиона барела. Поскъпването на петрола засега спря

Излишък от инвентар

В допълнение към първата реакция на пазара в първите часове след обявяването на ОПЕК+, петролните запаси ще станат мярка за съкращения и индикатор за ценовите тенденции през следващите месеци. През последните седмици има признаци, че те намаляват.

В САЩ, където официалните данни се актуализират всяка седмица, петролните запаси са намалели с повече от 20 милиона барела през последните две седмици.

Има обаче още дълъг път. Според Kayrros глобалните запаси от суров петрол към началото на април са били с около 140 милиона барела повече, отколкото преди година. Загубата на допълнителен милион барела на ден от пазара по време на период на постоянен растеж на търсенето неизбежно ще доведе до намаляване на излишъците.

„Това е много оптимистичен ход, тъй като акциите ще се изчерпят незабавно“, предположи Надя Мартин Уиген, анализатор в Pareto Securities. Намалението доказва още веднъж, че ОПЕК+ активно управлява баланса на търсенето и предлагането и изисква цена от $90 до $100 за барел.

Автор: Алекс Лонгли

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com