Анализ: Златната треска ври и кипи заради вируса на глобалната промяна - докога?

6053
Анализ: Златната треска ври и кипи заради вируса на глобалната промяна - докога?
Снимка: iStock

Периодите на инфлация често са допринасяли за популярността на златото. Но този път централните банки го купуват от страх за геополитически рискове.

В защитен трезор в лондонския квартал "Мейфеър", където дебелото стъкло издържа на картечен огън и наблюдението се извършва денонощно от 4 конзоли, най-богатите хора в света съхраняват злато. До края на годината всички малки сейфове в този трезор, чийто наем струва 12 000 паунда годишно, ще бъдат запълнени. Работата е там, че клиентите се опитват да се предпазят и за целта прибягват до средства, които са по-твърди от най-твърдата валута. Това е знак за смутни времена.

Клиентите са предпазливи към новия световен ред, казва Ашок Сеунарейн, директор на базираната в Мавриций IBV International Vaults, която е собственик на трезора. "Нямаме доверие на банките заради гигантската инфлация и глобалното разделение относно резервните валути", обяснява той.

Примерът на световния елит в преследване на златото беше последван от централните банки на развиващите се пазари. Миналата година централните банки са закупили 1079 тона златни кюлчета, най-много от 1950 г., когато започна да се води статистиката, пише Financial Times. В резултат на това златото поскъпна почти до исторически връх и от края на март струваше 2072 долара за тройунция (традиционната единица за измерване на теглото на благородните метали). Много спекуланти, които се наричат привържениците на единния златен стандарт, чакат със затаен дъх нови ценови рекорди.

ОЩЕ: Цената на златото доближава исторически връх

Златото отдавна е безопасно убежище в бурни времена. Днес това се потвърждава с нова сила. Коронавирусът, въоръженият конфликт в Украйна, геополитическото напрежение, страхът от инфлация, растящият световен дълг, високите лихвени проценти и банковата криза принуждават инвеститорите да променят възгледите си за сигурни активи. Златото печели от това.

"Последното десетилетие имаше ниска инфлация и силен растеж, имаше глобализация и мир, имаше либерална икономика без държавна намеса и невидимата ръка на пазара, имаше изпреварващи технологии", казва Ники Шийлс, ръководител на стратегията в швейцарската фирма за търговия с благородни метали MKS Pamp. Всички тези структурни фактори изчезват едновременно и това създава положителни условия за конюнктурата при златото.

Има и геополитически фактор, тъй като развиващите се страни все повече се страхуват от силата на щатския долар. Когато Западът наложи санкции на Русия за войната в Украйна, Съединените щати и съюзниците й замразиха активи в чуждестранна валута за 300 милиарда долара, деноминирани в долари, евро и лири стерлинги. Това предизвика голямо безпокойство сред страните с доларови наличности и техните централни банки побързаха да диверсифицират активите си и също така увеличиха покупките си на злато.

"Златото се превръща все повече и повече в инструмент на геополитиката", казва Себастиен дьо Монтесус, ръководител на листваната в Лондон златодобивна компания Endeavour Mining.

Тъй като съдбата се обърна отново към златото, централните банкери, мениджърите на фондове и дребните инвеститори смятат, че светът отново навлиза в златна ера. Според някои прогнози цената на златото може да повтори предишния рекорд, възлизайки на почти 3300 долара за тройунция в днешни долари. Действието се развива през 1980 г., когато предизвиканата от петролен шок инфлация и сътресения в Близкия изток ускориха възходящата тенденция, създадена от американския президент Ричард Никсън, който отряза долара от златото.

Ако днешната стагфлация, геополитическото напрежение и дедоларизацията продължат, мнозина ще кажат, че златото ще продължи да блести ярко. "Настъпи нова ера? Накратко, да.Преминаването към злато се ръководи от желанието да се създаде по-неутрален портфейл в отговор на геополитическите промени", каза Рут Кроуел, ръководител на London Bullion Market Association, чиято организация определя глобалните стандарти и ценови цели за търговията със злато.

От друга страна, цените на златото са известни като нестабилни. Страхът и паниката имат своите приливи и отливи и текущият скок на цените може да е временен. Освен това златото има въздействие върху околната среда и не играе никаква роля в прехода към енергийна сигурност и следователно блестящите му перспективи може да избледнеят с времето.

Златото се радва на моментна слава, но колко дълго ще продължи?

Индекс на страха

Основната движеща сила зад настоящата златна треска са съмненията относно надеждността на други ликвидни активи. Пазарите стават все по-волатилни през последните месеци и поради това инвеститорите се обръщат обратно към златото. От ноември, 2022 година, то е поскъпнало с 20%, а след колапса на три регионални банки в Америка и поглъщането на Credit Suisse от UBS то струва малко под 2000 долара за тройунция.

"В един момент светът ще се събуди и ще разбере, че Америка има прекомерен дълг. Не виждам друг избор освен злато и сребро", обяснява Рос Норман, който ръководи фирма за данни за ценни метали Metals Daily. Притесненията му относно липсата на други активи, в които да инвестира, резонират далеч отвъд златните трезори, където клиентите са склонни да мислят за кризи и катастрофи. Страховете се засилват, тъй като крайният срок за преговори за увеличаване на лимита на дълга на САЩ изтича този месец.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреждава за финансова и икономическа катастрофа, ако Конгресът не се съгласи да увеличи лимита на федералния дълг до началото на юни. В този случай може да настъпи първото в историята необслужване на дълга от Министерството на финансите.

Марк Бристоу, който управлява втория по големина златодобив в света Barrick Gold, е съгласен с Рос Норман. Централните банки по света са на изчерпване на опциите, твърди той, докато духът на инфлацията вече е излязъл от бутилката и развиващите се страни са в сериозна опасност да изпаднат в дълбока дългова дупка в долари. "Суровата реалност ви удря, когато дългът ви е по-голям от БВП. Има само два начина да се измъкнете от тази дупка: да направите големи финансови корекции или да се развивате бързо. Не можем да направим това. Единственият изход е рязко обезценяване в целия свят", казва той.

Недоверие към долара

Златната треска се движи не само от страховете на частните инвеститори, но и отчасти от тоталнато отстъпление от всемогъщия долар. След глобалната финансова криза от 2008 г. съществува ясно желание за диверсификация на резервните валути. Делът на щатския долар в световните валутни резерви е намалял от 70% през 2000 г. до по-малко от 60% днес. Инициаторите на подобни тектонични промени са Русия, Китай, Турция и Индия. Много страни осъзнаха, че доларът е оръжие, което служи на американските интереси.

Западните санкции принудиха Русия да заложи още повече на златото, което добива у дома. Когато световната финансова криза удари през 2008 г., Владимир Путин похвали валутните резерви на Русия, наричайки ги "предпазна възглавница", която позволи на Кремъл да облекчи икономическото страдание на милиони руснаци. Три години по-късно руският лидер пристигна в трезора на централната банка в центъра на Москва и взе в ръка златно кюлче, тежащо над 10 килограма. По това време Централната банка на Русия бавно увеличаваше дела на благородните метали в своите златни и валутни резерви. Днес златото представлява 25% от общите резерви на Русия на стойност 600 милиарда долара. От 2007 г. този дял е нараснал почти 6 пъти.

Днес, когато страните търсят алтернатива на долара, възниква много важния въпрос каква роля ще играе златото в плановете на Пекин да интернационализира юана. Анализатори казват, че това е възможно само ако юанът може да се конвертира в злато. "Златото се връща в глобалната система като средство за размяна", казва Пол Уонг, пазарен анализатор в Sprott Asset Management.

Националната банка на Китай има най-големите валутни резерви в света, възлизащи на около 3,2 трилиона долара в парично изражение. Тя съобщи, че увеличава дела на златото в продължение на 6 месеца подред. Много експерти в тази област подозират, че Пекин купува повече злато, отколкото официално съобщава. Това ще помогне на Китай да предизвика американската валута, сподели партньорът на McKinsey Оливър Рамсботъм. "Продължаващото изкупуване на злато в Китай може да се тълкува като част от неговата дългосрочна политика за облекчаване на ограниченията върху движението на капитали. По този начин конкурентоспособността на юана спрямо щатския долар се увеличава", подчертава той.

Икономиките, които са в беда и най-често имат големи дългове в долари, също се обръщат към златото. Преди фалита през декември, 2022 година, Гана, която е на шесто място в света по производство на злато, предложи да плаща за вноса на петрол със златни кюлчета. Това в много отношения е подобно на средновековната бартерна търговия между средиземноморските страни и Западна Африка, когато златото е разменяно за сол.

След златната треска

Тези, които правят прогнози за цените на благородните метали, понякога се сравняват с пътници в лондонско такси, седнали на столове, обърнати назад. Виждат само това, което вече са минали, но не и това, което предстои.

Това отчасти се дължи на факта, че злато на стойност 12 трилиона долара вече е добито и е над земята, а не в нейните дълбини, а предлагането се е увеличило с още 2% миналата година. В резултат на това се обръща прекомерно внимание на факторите, стимулиращи търсенето, които действат по сложен и непредвидим начин. След финансовата криза цените на златото се сринаха от 1920 долара за тройунция през 2011 г. до 1200 долара през 2013 г.

Федералният резерв на САЩ сигнализира, че никой няма да я спре от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти като част от борбата с инфлацията, въпреки че пазарите очакваха пауза. След това златото падна леко до 1970 долара за тройунция, тъй като по-високите лихви правят облигациите по-привлекателни спрямо златото, което не носи дивиденти.

Златото е един от най-малко реактивните елементи и не играе пряка роля в енергийния преход, за разлика от много други по-функционални метали. Но находищата му често се намират заедно с находищата на мед, която е от съществено значение за производството на вятърни турбини, електрически превозни средства и електропроводи. Само 8% от златото се използва в технологиите, медицината и индустрията. Останалото отива за правене на бижута и инвестиране.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com