Английската централна банка повиши лихвите до 13-годишен максимум

4851
Английската централна банка повиши лихвите до 13-годишен максимум
Снимка: iStock/Guliver

Централната банка на Англия предприе повишение на основната лихва с 0.25 процентни пункта до 1%, ден след като Федералния резерв на САЩ вдигна лихвите с най-високия темп от 22 години насам. Новото ниво на основната лихва в Англия е най-високи от 2009 година насам. Причината за решението на Банката на Англия (Bank of England) е ускорената инфлация в страната, предава Reuters. Подобно на ситуацията в САЩ, повишаването на лихвите може да провокира рецесия на Острова, става ясно от предупреждението на регулатора.

Нарастването на потребителски цени във Великобритания достига 30-годишен връх от 7% през март. Това е тройно по-високи ниво от заложената цел от Банката на Англия в размер на 2%.

Според финансовата институция инфлацията във Великобритания ще достигне пика си по-късно спрямо други развити икономики, основно заради наложения таван върху разходите на домакинствата за електроенергия. Сметките за ток на домакинства в страната през април скочиха с 54%, като Банката на Англия очаква те да се повишат допълнително с 40% през октомври.

Очаква се реалният разполагаем доход на домакинствата след облагане с данъци, който е критерий за жизнения стандарт, да се понижи с 1.75% тази година. Това е най-големият спад за календарна година от 2011 година насам и вторият най-голям, откакто Банката на Англия публикува статистически данни от 60-те години на миналия век.

Финансовата институция е запазила прогнозата си за икономическия растеж тази година на 3.75%, но е понижила очакванията си за 2023 година, което е свиване от 0.25% спрямо предходната прогноза за растеж от 1.25%. Тя е намалила прогнозата си за 2024 година до 0.25% спрямо предходните предвиждания за ръст от 1%.

Банката на Англия обяви също така, че ще работи по план за пускане на държавни облигации, които е закупила преди глобалната финансова криза преди десетилетие. В момента те са на стойност под 850 млрд. британски лири.

Фед предприе повишение на лихвите, невиждано от 22 години насам

Федералният резерв на САЩ повиши вчера основните си лихви с 0.5 процентни пункта. Това е най-сериозното повишение на лихвите от 22 годи...

Централните банки по света се опитват да се справят с ускорената инфлация, която продължават да описват като временна. Инфлацията започна да нараства с бързи темпове в резултат на отварянето на глобалната икономика след пандемията. Атаката на Русия срещу Украйна даде допълнителен тласък на инфлацията, тъй като цените на енергийните доставки скочиха допълнително.

Банката на Англия е обезпокоена и от влиянието на новите локдауни в Китай, което може да удари отново веригите за доставки и да засили инфлационния натиск.

Това е четвъртото поредно увеличение на лихвата от декември, като Банката на Англия дава индикации, че ще има още повишения въпреки опасенията за рязък икономически спад. Позицията съвпада с тази на Федералния резерв на САЩ.

Още: Кой е най-големият риск за световната икономика, за който никой не говори?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com