Цената на природния газ в Европа скочи, след като Русия намали доставките през "Северен поток"

5004
Цената на природния газ в Европа скочи, след като Русия намали доставките през "Северен поток"
Снимка: iStock

Цените на природния газ в Европа скочиха, след като Русия намали доставките през най-голямата връзка към континента до по-малко от половината от обичайните си обеми. Това доведе до ръст на референтните газови фючърси с 8%.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в сряда, че смята, че намаленията през "Северен поток" са били "политически мотивирани", а не причинени от технически проблеми, каквото бе изказването на "Газпром". Русия се стреми да обърка пазарите и да повиши цените, добави той. Същевременно Канцлерът Олаф Шолц трябва да посети Киев в четвъртък заедно с други европейски лидери.

Петролът поскъпва след вдигането на лихвите в САЩ

Цените на петрола се възстановиха в четвъртък след рязък спад през предишната сесия. Причината са ограничените доставки на петрол и пик...

Съкращенията, обявени в сряда, следват намаленията на доставките от предишния ден, след като Газпром съобщи за проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens. Европейските нации от няколко месеца се опасяват от съкращения на доставките на руски газ в отговор на санкциите, насочени срещу Москва заради нахлуването й в Украйна през февруари, предава Bloomberg.

Транзитът на руски газ през Украйна беше ограничен от 11 май, след като една от двете ключови трансгранични точки беше спряна от експлоатация на фона на боевете в източната част на страната.

Ежедневният износ на газ от Русия за нейните ключови чуждестранни клиенти до момента падна до най-ниското ниво поне от 2014 година.

Нидерландските газови фючърси отбелязаха ръст от 12.5% днес, достигайки до цена от 135 евро за мегаватчас тази сутрин. Цената нарасна с повече от 40% през предходните две сесии.

Руският газ може да поеме в посока Пакистан

След спирането на газовите доставки от Русия в множество европейски страни, като част от пакета санкции вследствие инвазията в Украйна,...

Руското намаление допринася за свиването на доставките, причинено от прекъсване в САЩ. Голямото съоръжение за износ на втечнен природен газ в Тексас - жизненоважен източник на доставки за Европа - ще остане затворено за по-дълго от първоначално очакваното след пожара от миналата седмица.

Събитията идват точно когато горещата вълна, която обхваща Европа, увеличава търсенето на газ за охлаждане. Континентът, който разчита на американския втечнен природен газ, за да запълни празнината, създадена от намалените руски потоци, може да се наложи да се конкурира по-ожесточено с азиатските купувачи за осигуряването на резервни доставки. Същевременно Европа бърза да запълни своите хранилища, преди търсенето отново да достигне своя пик през зимата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com