Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на храните се повишават за трети пореден месец

07 юни 2024, 14:04 часа • 1238 прочитания

Световните цени на храните се повишиха за трети пореден месец през май. Това съобщиха от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Основната причина са по-високите цени на зърнените култури и млечните продукти, които компенсираха поевтиняването на захарта и растителните масла.

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на набор от световно търгувани хранителни стоки, достигна средно 120,4 пункта през май, което е с 0,9 на сто повече от ревизираното ниво през април. Това все пак е с 3,4 на сто по-ниско от нивото спрямо същия месец преди година и с цели 24,9 процента под върха на цените от март 2022 г.

Още: От четири месеца няма поскъпване на храните: Говори директорът на стоковите борси

Зърнени култури 

Индексът на цените на зърнените култури се повиши с 6,3 на сто спрямо април, подсилен от покачващите се глобални експортни цени на пшеницата. Ръстът отразява също нарастващите опасения относно неблагоприятните условия, които ограничават добивите на реколтите през 2024 г. в основните производствени райони, включително части от Северна Америка, Европа и Черноморския регион. Експортните цени на царевицата също се повишиха през май, тласнати нагоре от производствените опасения както в Аржентина, поради болестта Spiroplasma (болест на царевицата), така и в Бразилия, поради неблагоприятното време. Към това се прибавят и страничните ефекти от пазарите на пшеница и ограничената търговска дейност в Украйна. Индексът на цените на ориза се повиши с 1,3 процента през май.

Млечни продукти 

Индексът на цените на млечните продукти се повиши с 1,8 на сто спрямо април, подкрепен от увеличеното търсене от секторите на търговията на дребно и хранителните услуги преди летните ваканции, както и пазарните очаквания, че производството на мляко в Западна Европа може да падне под историческите нива. Подновеният внос на спот доставки от някои страни в Близкия изток и Северна Африка също повиши цените на млечните продукти.

Още: Цените на храните отново тръгнаха нагоре

Поевтиняване 

Индексът на цените на захарта междувременно се понижи със 7,5 на сто спрямо април, главно под натиск от доброто начало на новия сезон на реколтата в Бразилия. По-ниските международни цени на суровия петрол също оказаха натиск върху цените на захарта, като намалиха търсенето.

Индексът на цените на растителното масло се понижи с 2,4 процента спрямо април. По-ниските котировки на палмово масло, дължащи се на сезонни увеличения на производството и продължаващото слабо световно търсене, повече от компенсират по-високите цени на соевото олио, дължащи се на нарастващото търсене от сектора на биогоривата, и по-твърдите цени на рапичното и слънчогледовото олио, дължащи се главно на намаляващите експортни наличности в Черноморския регион.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес