Продължаващото напрежение в Близкия изток повлия на цените на петрола

1242
Продължаващото напрежение в Близкия изток повлия на цените на петрола
Снимка: iStock

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник, тъй като геополитическото напрежение в Близкия изток продължава да предизвиква безпокойство, но печалбите бяха ограничени поради мечите настроения при търсенето и тъй като пазарът чака месечни доклади от петролните агенции, предава Reuters.

Фючърсите за сортa Брент поскъпна с 49 цента, или 0,6%, до 82,70 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши със 41 цента, или 0,53%, до 78,34 долара за барел.

Въпреки че войната между Израел и палестинската групировка „Хамас“ не доведе до значителни прекъсвания на доставките на петрол, йеменски хути атакуват кораби в Червено море и Аденския залив от ноември, определяйки действията си и като акт на солидарност с палестинците.

ОЩЕ: Притесненията за търсенето на Китай определиха цените на петрола

Въздушни удари, приписвани на американско-британската коалиция, удариха пристанищни градове и малки градове в Западен Йемен в понеделник, докато хутите заявиха във вторник, че са атакували с ракети „американския кораб Пинокио“ в Червено море.

Повишението на цените на петрола обаче беше ограничено от перспективите за по-слабо търсене и нарастващо предлагане от производители извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Снимка: iStock

„Мечешките настроения при търсенето и нарастващото предлагане извън ОПЕК оставят малко място за пазара да бъде оптимистично настроено по отношение на цените на петрола в този момент“, казва Серена Хуанг, ръководител на анализите на APAC във Vortexa.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква доставките на петрол да нараснат до рекордно високо ниво от около 103,8 млн. барела на ден, като това повишение ще се дължи почти изцяло на производители извън ОПЕК и нейните съюзници (ОПЕК+), включително САЩ, Бразилия и Гвиана.

ОЩЕ: Водещите потребители в света тласнаха цените на петрола нагоре

Междувременно вносът на суров петрол в Китай се повиши през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2023 г., но беше по-слаб от предходните месеци, като продължи тенденцията на смекчаване на покупките от най-големия купувач в света.

Междувременно пазарът очаква прогнози за търсенето от месечните доклади на ОПЕК, МАЕ и Администрацията за енергийна информация, посочиха анализатори от ANZ в бележка до клиенти.

„Въпреки че вярваме, че прогнозите ще останат до голяма степен непроменени, всяка изненада във възходяща посока ще облекчи опасенията за търсенето.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com