Цените на петрола със завой, руският петрол върви в неприятна за Путин посока

16339
Цените на петрола със завой, руският петрол върви в неприятна за Путин посока
Снимка: iStock

Цената на петрола тръгна нагоре по време на азиатската борсова търговия заради растящото напрежение в Близкия изток, след като явно вече ефектът от изненадващото увеличение на запасите от суров петрол на САЩ вече не е така силен, както при предишната търговска сесия.

Резервите от суров петрол в САЩ се увеличиха с 1,3 милиона барела през седмицата, приключила на 5 януари, до 432,4 милиона барела, докато прогнозите сочеха намаление от до 700 000 барела, припомня Reuters.

Още: Обрат: Цените на петрола тръгнаха в притеснителна посока

Цените на петрола

Американският суров петрол West Texas Intermediate поскъпна с 0,28%, до 71,57 долара за барел. Европейският сорт "Брент" също поскъпна, с 21 цента (0,27%) до 77,01 долара за барел.

Според Bloomberg, търговията върви при очаквания от някои субекти на пазара, че "Брент"-ът ще стигне до 110 долара за барел в периода март-април. Но повечето анализатори не виждат как ще се случи това, освен ако в Близкия изток не избухне война между други държави извън случващото се в Ивицата Газа. Засега такава опасност има заради Йемен и атаките на хутите срещу морски търговски маршрути през Червено море. Съветът за сигурност на ООН вече прие резолюция, предложена от САЩ, с искане за незабавно спиране на тези атаки. Масовото очакване е цените да се движат в диапазон 67-77 долара за барел в краткосрочно бъдеще.

Накъде тръгват петролните цени след рязката смяна на посоката вчера?

Според данните на руското финансово министерство, средната цена на може би най-известния руски петрол "Уралс" в периода януари - декември 2023 е 62,99 долара за барел. Само през декември обаче средната цена на "Уралс" е по-висока - 64,23 долара за барел. А цената на петрола от Северно море през декември 2023 година е доста по-висока - 77,88 долара за барел.

Към днешна дата, според платформата Trading Economics "Уралс" върви на цена 57,47 долара, което е посока надолу на дневна база с почти 5%.

Пред БНТ представителят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров коментира, че има намалено потребление на горива и това дърпа цените надолу. Той се съгласи, че само нов голям сблъсък в Близкия изток може да повлияе негативно в посока нагоре на цените. Той прогнозира около 2,50-2,60 лв. за литър бензин А95 заради големите резерви в световен мащаб (около 500 000 барела) и нежеланието като цяло да се свива производството: Чакаме по-евтин бензин и дизел в България - обоснована прогноза: Цените към 11.01.24

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

България е в световния Топ 40 като туристическа дестинация

Полша избра реакторите на "Ролс-Ройс“

Руската житна реколта ще се свие сериозно

Американският финансов министър призова европейските банки да спазват санкциите срещу Русия

Цените на петрола претърпяха обрат на фона на високите лихви в САЩ

Цената на зехтина в Гърция пада

Светът е изправен пред недостиг на критични минерали

Цената на златото удари нов абсолютен рекорд

Русия отменя забраната за износ на бензин

Лондон остава финансовата столица на Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com