Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Централните банки: Победата над инфлацията е близо

05 март 2024, 15:10 часа • 1192 прочитания

Световните централни банки са близо до победа над инфлацията. Това обяви днес Банката за международни разплащания, цитирана от ДПА.

Решителните действия, предприети от централните банки, са попречили инфлацията да се установи трайно, каза ръководителят на отдела за парична и икономическа политика на организацията Клаудио Борио.

Банката за международни разплащания, наричана "банката на централните банки", изрази предпазлив оптимизъм за инфлационните перспективи.

Още: Преборихме ли инфлацията: Евростат обяви актуални данни за България и ЕС

Понижаване на лихвите?

"Пазарите се движат според засилването и отслабването на очакванията за по-ранно намаляване на лихвите, докато централните банкери разпръскват прекомерния оптимизъм", посочи Банката за международни разплащания в тримесечния си бюлетин, цитиран от БТА.

"Посланията на централните банки носят усещане за търпение и предпазливост, но играчите на финансовите пазари очакват в бъдеще много по-благоприятна позиция", се отбелязва още в доклада.

Пазарите очакват водещите централни банки, включително Управлението за федерален резерв на САЩ, да понижат лихвите си тази година на фона на започналото оттегляне на инфлационния натиск.

Още: Прогноза от БАН за икономиката: Ще се укроти ли инфлацията?

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес