Държава инвестира стотици милиони в метавселената

3125
Държава инвестира стотици милиони в метавселената
Снимка: iStock

Бъдещето на метавселената, все още е неизвестно, но Южна Корея залага, че зараждащата се индустрия ще бъде следващото голямо явление.

Като част от своя Digital New Deal, програма за инвестиране в нови технологии в икономиката на страната, Министерството на науката и информационните и комуникационните технологии планира да даде тласък на метавселената в Южна Корея

С цел подкрепа на компании и създаване на работни места в областта, правителството е отделило 223,7 млрд. вона (около 180 млн. долара) за начинанието, предава CNBC.

Министърът на науката и информационните и комуникационните технологии Лим Хюсук нарече метавселената „неизследван дигитален континент с неопределен потенциал“.

На градско ниво, правителство на Сеул изгражда метевселена платформа на стойност 3,9 млрд. вона (около 3 млн. долара), с цел виртуален достъп на гражданите до обществени услуги.

Метавселената, която предизвика общественото внимание през последната година, се отнася до технологии като виртуална реалност и идеята, че хората може да играят и живеят във виртуални светове.

Тя е рекламирана като следващата граница в технологичните услуги, особено след като Facebook смени името си на Meta и се ангажира да развива бъдеще, фокусирано върху метавселената.

Всичко това се вписва в концепцията за Web3, идея за нова итерация на World Wide Web, която обхващаща метавселената, виртуалната реалност, разширената реалност и блокчейн технологията, както и цифрови активи като криптовалути и незаменими токени (NFT).

Коя държава ще бъде първа в метавселената? 

Инвестицията на Южна Корея от около 180 млн. долара е сред първите инвестиции в зараждащата се индустрия, направени от централизирано правителство и е предпазлива първа стъпка към метавселената. Това сигнализира за интерес към технология, която може да заеме централно място през следващите години .

„Интересно е, че това технологичните тенденции са  предимно инициатива на частния сектор. Правителствата, освен това на Южна Корея, не са направили много по темата.“, казва Югал Джоши, партньор в изследователската фирма Everest Group.

Други правителствени органи в Азия също обръщат внимание на новата технология. Властите на Шанхай насърчават обществените услуги да се изграждат с акцент на метавселената.

„Някои неща се случват поетапно, но вярвам, че това говори, че правителствата започват да приемат нещата по-сериозно, защото това е платформа, където хората се събират. Всичко, което кара хората да се събират, събужда интереса на правителствата”.

Джоши посочва, че в Китай технологични гиганти като Tencent и Alibaba са насочили вниманието си към разработването на продукти за метавселената, като последният наскоро инвестира в производство на очила за обогатена реалност.

Той добави, че дейността на метавселената в Азия, подобно на останалия свят, все още е в начален стадий, тъй като компаниите инвестират време и пари в намирането на първото голямо печелившо приложение.

Въпреки нарастващия интерес и плановете на Южна Корея, нито една страна не е демонстрирала явно предимство в технологичната конкуренция в областта, твърди той.

„Все още не е решено как правителствата ще използват метавселената, защото цялата система все още не е готова. Все още се строи.”

Как технологиите на метавселената ще се съчетаят със съществуващите регулации е сред многото въпроси, с които правителствата и политиците ще трябва да се справят през следващите години.

Например, незаменимите токени, критичен компонент от много метавселени, остават в законова сива зона в Южна Корея и не са обект на същите правила като криптовалутите.

Засега приемането на незаменими токени или криптовалути в страната не е ограничено и известни имена инвестират в новите технологии.

Световноизвестната K-pop група BTS обяви проект за незаменими токени в края на миналата година. Въпреки опасенията от страна на феновете относно ефектите върху околната среда (незаменимите токени и криптовалутите изискват много енергия при добив), проектът се движи напред .

Междувременно LG Electronics, корейският технологичен гигант, стартира подразделение за блокчейн и криптовалути по-рано тази година.

Нова граница, нови рискове

Хавиер Флорен, главен изпълнителен директор на стартиращата компания NFT DNAverse, каза, че страните, които експериментират с тези нови технологии, ще разбират явлението по-добре в бъдеще.

Този експеримент обаче идва с рискове. Криптовалутите, друг голям компонент на развитието на Web3 и метавселенната, са изключително нестабилни, както се вижда от срива на цените през май.

За страна като Ел Салвадор, която прие биткойн като законно платежно средство, да бъдеш пионер в новите технологии също означава да бъдеш уязвим на подобни рискове.

„Ще зависи от това как различните държави ще подходят към правната страна на явлението“, казва Флорен. „Всяка нова технология или разрушителна екосистема или нови места за взаимодействие ще създава проблеми, предизвикателства и със сигурност опасности“.

Правителствата ще трябва да „променят малко начина си на мислене“, добавя Джоши, за да осмислят както възможностите, така и рисковете, като защитата на поверителността на потребителите или заплахата от измами.

Погледни преди да скочиш

Мета предвижда метавселена, в която хората се социализират в дигитални светове чрез аватари. Но новото цифрово изживяване носи със себе си и познати проблеми. Въпросите за поверителност, сигурност и незаконна дейност ще бъдат предизвикателства за властите, които следят платформите.

Това са сред безбройните проблеми, които Южна Корея и други правителства ще трябва да решат, когато се впускат в метавселената.

Поради тези причини Южна Корея планира да създаде орган, който обединява различни министерства, за да съблюдава за защита на данните, незаконните дейности и защита на интелектуалната собственост.

Продажбите на недвижими имоти в Метавселената надхвърлиха 500 милиона долара и през 2022 г. ще се удвоят

Продажбите на недвижими имоти в метавселената надхвърлиха 500 милиона долара през миналата година и вероятно ще се удвоят през тази, сп...

Сътрудничеството между различни власти може да е необходимо, ако метавселената наистина стане толкова повсеместна, колкото се надяват нейните привърженици.

Институтът по инженерство и технологии, базирана във Великобритания организация, публикува доклад през април, който очертава опасенията относно злоупотребите или незаконно съдържание в метавселената.

Децата са изложени на риск, се казва в него, цитирайки проучване, според което две трети от родителите не разбират как работи метавселената или до какво съдържание имат достъп децата им.

„Никой не мисли за това, което е жалко, защото всъщност е много важно. Същият беше случаят със социалните мрежи.“, посочва Джоши.

Още: Какво е NFT и защо все повече хора влагат парите си в тези активи?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол

Цените на петрола се определят от повишените запаси в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com