Екостандартът за автомобили Евро 7 ще се отложи с две години

1420
Екостандартът за автомобили Евро 7 ще се отложи с две години
Снимка: iStock

Влизането в сила на новия екологичен стандарт Евро 7 може да бъде отложено за 2027 г. или дори по-късно. Това прие Европейският парламент, който одобри регламента за затягане на автомобилните емисии с 329 гласа „за“, 230 „против“ и 41 „въздържал се“.

Текстът бе представен през ноември 2022 г. от Европейската комисия и според плановете на Брюксел, трябваше да влезе в сила от 1 юли 2025 г.

Новото законодателството обаче не се приема добре от автомобилните производители на Стария континент. Те се оплакват от огромните разходи за създаване на по-малко замърсяващи превозни средства с ДВГ, чиито продажби ще бъдат забранени през 2035 г. Както е известно, тогава се спира продажбата на нови автомобили на бензин и дизел.

Още: Автомобилните производители настояват за отлагане на забраната за бензинови и дизелови коли

Решението

Решението на пленарното заседание в Страсбург всъщност приема позицията на комисията по околна среда, която поиска точно това – да се отложи влизането в сила на новите ограничения за вредни емисии, за да може да се отговори на нуждите на автомобилните производители. Новият документ, приет от европарламентът, ще представлява неговата позиция по време на предстоящата тристранна среща, тоест преговорите с Европейската комисия и държавите членки. На този етап почти сигурно сегашното положение ще се запази до 2027 г., когато трябва да влезе в сила новия екологичен стандарт.

"Успешно постигнахме баланс между екологичните цели и интересите на производителите - заяви евродепутатът Александър Вондра, който внесе предложенията за промени в екостандартите. "Би било непродуктивно да се прилагат екологични политики, които вредят както на европейската индустрия, така и на нейните граждани. Чрез нашия компромис ние служим на интересите на всички участващи страни и избягваме крайни позиции", посочи той.

През май България, Италия, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до Комисията. В него те твърдяха, че проектопредложението „не изглежда реалистично и рискува да окаже отрицателно въздействие върху инвестициите в сектора, които вече са ангажирани с прехода към електрически превозни средства“. 

Още: България е против още един екостандарт за автомобилите - "Евро 7"

Какво включва Евро 7?

Новият регламент ще актуализира текущите ограничения за емисиите на отработени газове (като азотни оксиди, прахови частици, въглероден окис и амоняк) и ще въведе нови мерки за намаляване на емисиите от гуми и спирачки и за увеличаване на живота на батерията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Еврото тръгва в нова посока спрямо долара

Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com