Газът от Черно море ще осигури милиарди приходи на Турция

5212
Газът от Черно море ще осигури милиарди приходи на Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Газът от Черно море ще осигури приходи в размер на милиарди турски лири в бюджета на Турция. Това заяви пред Анадолската агенция Огузхан Акйенер, ръководител на Центъра за енергийни стратегии и политически изследвания на Турция (TESPAM).

Турция ще захрани днес газопреносната си мрежа с първия газ от огромното находище "Сакария" в Черно море. Турската петролна корпорация (TPAO) ще пусне находището в експлоатация приблизително три години след откриването на залежите. Газът ще бъде насочен първо към завода за преработка на турската петролната компания BOTAŞ - във Фильос, окръг Зонгулдак, а след това се очаква той да бъде доставен до домовете на потребителите през първата седмица на май.

Успя ли България да намали потреблението на газ?

Пускането в експлоатация на находището бележи важен етап за енергийния сектор на страната, като очакванията са за значителен принос към бюджета, каза Акйенер в интервю за Анадолската агенция, цитирано от БТА.

Той уточни, че в рамките на първата фаза от разработването на находището и преработването на газа се очакват приходи за икономиката в размер на 35 млрд. турски лири (1,8 млрд. щатски долара).

Процесът на добив на природен газ ще се извършва на етапи, като първият етап започва след церемонията днес, а плановете са още пет кладенеца да бъдат пуснати в експлоатация до края на септември.

Акйенер заяви, че добивът на газ в рамките на първата фаза от 10 млн. куб. м газ на ден може да задоволи 5-6 процента от годишното потребление на Турция, което се равнява на годишен добив от 3,6 млрд. куб. м.

При втората фаза на добив, която се очаква да започне през 2026 г., се очаква да се добиват по 40 млн. куб. м. дневно. При третия етап, планиран за 2028 г., се очаква добив от по 60 милиона куб. м. газ дневно.

Турция инсталира успешно съоръжение за събиране на газ в Черно море

Съоръжение за събиране и разпределение на природен газ е инсталирано успешно на дъното в близост до находището Сакария в турския сектор...

Като част от националния енергиен план Турция се стреми към по-голяма енергийна независимост, използвайки собствените си ресурси, за да намали скъпия внос на газ.

Италия обяви край на зависимостта си от руския газ

По този въпрос Акйенер заяви, че Турция "ще подхожда внимателно към новите договори за природен газ" след изтичането на съществуващите.

Церемонията за стартирането на доставките на черноморски газ в Турция ще се състои точно в 20:23 ч. – този час е символ на навършването през тази година на 100 години от провъзгласяването на републиката през 1923 г., посочва в. „Хюриет“.

Очаква се президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който ще участва в церемонията, да съобщи „радостна новина“ за потребителите в Турция. Очаква се президентът да обяви, че турските потребители може да получават синьо гориво от черноморското находище "Сакария" с отстъпка, писа тази седмица в. „Хюриет“. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Индексите на Уолстрийт тръгнаха стабилно нагоре

Румъния удължава живота на АЕЦ "Черна вода" с 30 години

Украйна е засяла 10 милиона хектара със зърнени култури

Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Британската икономика излезе от рецесията

Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Обрат при курса на еврото спрямо долара

Гърците са декларирали значително повече доходи в сравнение с 2023 г.

САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Bank of England реши за понижаването на лихвите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com