Германия намалява отоплението и осветлението през зимата, за да пести енергия

3021
Германия намалява отоплението и осветлението през зимата, за да пести енергия
Снимка: iStock

Германските обществени сгради ще станат по-студени, а улиците - по-тъмни тази зима. Причината е одобрението на енергоспестяващи мерки от сряда, които ще спомогнат за подсигуряването на газови резерви в най-голямата европейска икономика, за да бъдат компенсирани намалените доставки от Русия.

От 1 септември обществените сгради, с изключение на социалните заведения като болници, ще се отопляват до достигането на максимум 19 градуса по Целзий, като отоплението може да бъде изцяло спряно в коридорите и фоайетата. Факт е, че в Нидерландия това се случи буквално доброволно и то още в началото на инвазията на Русия в Украйна, като по този начин страната спести немалко газ и сега е една от малкото в Европа, които не се оплакват. Факт е обаче и, че Нидерландия има и сериозен домашен добив на газ.

Икономиката на Германия ще страда с години заради войната, смята икономист

Въздействието на войната в Украйна върху икономиката на Германия ще продължи години, казва икономистът Марсел Фрацшер от Германския инс...

Сградите и паметниците в Германия пък няма да бъдат осветявани за естетически цели. Възможно е на фирмите да бъде наложено да изключват осветлението на витрините си през нощта. Предвижда се и забрана за отопление на частни басейни.

"Газпром" редуцира газовите потоци към Германия през газопровода "Северен поток 1" до 20% от общия капацитет, като посочва технически проблеми като причина за намаленото подаване. Берлин обаче смята, че този ход е политически мотивиран, като се има предвид налагането на санкции върху Русия заради войната в Украйна, предава Reuters.

Чрез мерките германското правителство цели да намали потреблението на газ с около 2%.

„Като цяло мерките водят до спестяването на енергия. Въпреки това, не може просто да кажем: „Засега става“, казва министърът на икономиката Робърт Хабек пред репортери след заседанието на кабинета в Берлин.

Германия има газ за по-малко от 3 месеца при спиране на потоците от Русия

Газовите хранилища на Германия може и да се пълнят по-бързо от обичайното, но страната все още е затруднена да подсигури достатъчно син...

Мерките могат да помогнат на домакинствата, компаниите и обществения сектор да спестят около 10.8 млрд. евро (10.7 млрд. долара) през следващите две години, казват от немското министерство на икономиката.

В сряда Германия обяви за приоритет превозването на материали и оборудване за сферата на енергетиката по железопътната мрежа на страната заради затрудненията в корабоплаването по река Рейн.

Критично ниските нива на водите на Рейн нарушиха преноса на горива. Проблемът идва в момент, в който индустрията използва все повече въглища и петрол поради недостига на руски газ.

Като част от новите енергоспестяващи мерки, страната също работи по изграждането на два терминала за втечнен природен газ на брега на Северно море.

Преосмисля ли Германия затварянето на атомните си централи?

Германия обмисля да отложи затварянето на трите все още работещи атомни централи в страната. Причината е необходимостта от производство...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Гърция съди "Газпром" за високи цени

Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор

Руската централна банка удължи ограниченията за превод на пари в чужбина

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com