Google ще уволнява служители, които не спазват правилата за ваксинация

3262
Google ще уволнява служители, които не спазват правилата за ваксинация
Снимка: Getty Images

Ръководството на Google заяви на служителите си, че могат да загубят възнагражденията си и в крайна сметка да бъдат уволнени, ако не спазват политиката за ваксинация срещу COVID-19, става ясно от документ, видян от CNBC.

Според посланието спуснато от високите етажи на компанията, служителите е трябвало да 3 декември тази година да декларират своя ваксинационен статус и да приложат документи като доказателство или да кандидатстват за изключение от общото правило на база медицински или религиозни причини.

След тази дата от Google заявяват, че ще започнат да се свързват със служители, които не са декларирали статуса си или не са ваксинирани, както и с тези, които не са получили разрешение за изключение от общото правило.

Според документа, служителите, които не са отговорили на правилата до 18 януари ще бъдат пратени в "платен административeн отпуск" за 30 дни. След това компанията ще ги прати в "неплатен личен отпуск" за срок до 6 месеца, след което предстои уволнение.

Amazon, Google, Walmart и други гиганти шпионират персонала си

Amazon, Google, Walmart и други корпоративни гиганти шпионират служителите си, за да им попречат да се обединят в профсъюзи, съобщават ...

Докато голяма част от технологичната индустрия продължава да отлага плановете за връщане на служителите на работа в офисите, а големи и малки компании се подготвят за гъвкаво бъдеще, Google изисква работната си сила в крайна сметка да работи във физически офиси по три дни в седмицата на някакъв етап от новата година. Компанията демонстрира слабо търпение към тези, които отказват да се ваксинират , въпреки, че ваксините са широко достъпни от месеци.

Кабинетът на щатския президент Джо Байдън нареди компаниите с над 100 служители да се уверят, че техните служители са или напълно ваксинирани, или се подлагат на регулярни тестове за COVID-19 от 18 януари. В началото на ноември обаче, федералният съд на страната замрази тази заповед.

Въпреки това, Google налага на над 150 000 служители да декларират ваксинационния си статус, като качат информацията на вътрешната система на компанията, както и да посочват дали планират да идват до офисите или не. Така изглежда, че Google планира да следва заповедта на кабинета, въпреки решението на федералния съд.

.„Всеки, който влиза в сграда на Google, трябва да бъде напълно ваксиниран или да има одобрено разрешение, което му позволява да работи или да идва на място“, посочват от компанията в документа, добавяйки, че „честото тестване не е валидна алтернатива на ваксинацията“.

Google и компанията майка Alphabet заявяват твърда позиция за ваксините от средата на тази година.

Google ще плаща на германски медии за тяхна информация

В четвъртък Google съобщи, че е сключила "ключова" сделка с редица германски медии за заплащане на използването на тяхното съдържание о...

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви през юли, че компанията ще изисква ваксинации за тези, които се връщат в офисите. По това време плановете предвиждаха офисите да се отворят отново през януари. Но в началото на декември, на фона на продължаващите опасения относно броя на заразените, Google каза на служителите в САЩ, че все още няма да изисква от тях да се връщат по офисите. Ръководството обаче насърчи служителите да продължат да идват, „където условията позволяват да се свържат лично с колегите си и да започнат да възвръщат мускулната памет за по-редовно пребиваване в офиса“.

Задължителното ваксиниране не се приема от всички служители. Няколкостотин служители на Google подписаха и разпространиха манифест, противопоставящ се на изискванията на компанията, които ще се прилагат за всички служители, дори и тези, които работят от вкъщи, които се ангажират пряко или косвено с договори на федералното правителство.

В най-новите си насоки Google описва някои възможности за тези, които не искат да се ваксинират. Компанията посочва, че служителите могат да „проучват“ дали има роли в Google, които не противоречат на заповедта. Те могат също да поискат изключения на база религиозни вярвания или медицински състояния, като Google ще разглежда тези случаи един по един.

За служители с позиции, които попадат извън обхвата на изпълнителната заповед, които могат да се изпълняват и извън офиса, компанията заяви, че ще могат да работят „постоянно от разстояние в бъдеще“.

Служителите, пратени в неплатен личен отпуск, ще могат да запазят обезщетенията си през първите 92 дни, се казва в документа. Ако след шест месеца те все още не спазват новите правила, „работата им в Google ще приключи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com