Икономиката на САЩ се сви повече от очакваното, прогнозират рецесия

5605
Икономиката на САЩ се сви повече от очакваното, прогнозират рецесия
Снимка: iStock

Икономиката на САЩ се сви през първото тримесечие на годината с по-бързи темпове от първоначалните прогнози, съобщи Службата за икономически анализи в четвъртък, цитирана от CNN.

БВП на САЩ, най-разпространената мярка за икономическа активност, е отбелязал спад с годишен темп от 1,5% между януари и март, сочат вторите изчисления на службата.

Огромната разлика между богати и бедни струва на американската икономика повече от 300 млрд. долара годишно

Решаването на проблема с огромната разлика в богатството в САЩ може да доведе до тласък на икономическия растеж, според ...

Някои икономисти се опасяват, че това може да означава, че САЩ се насочва към нова рецесия, коeто означава спад на БВП в рамките на две поредни тримесечия.

Миналият месец предварителната оценка на данните на Министерството на търговията показа, че БВП се е свил с 1,4% . Икономистите очакваха, че ревизиите на данните в четвъртък ще подобрят леко резултата до спад от 1,3%.

Базовата инфлация, измерена чрез индекса на цените, проследяващ разходите за лично потребление минус разходите за храна и енергия, беше ревизирана до 5,1% от 5,2% в първоначалния доклад.

Очертава ли се рецесия?

Независимо от актуализацията, посланието остава същото: Икономиката на САЩ е свидетел на рязко забавяне през първите месеци на годината в сравнение с темпа на растеж от 6,9%, регистриран през четвъртото тримесечие на 2021 година. Щатската икономика отбеляза най-лошия си тримесечен период след рецесията през второто тримесечие на 2020 г., когато спадът бе причинен от пандемията.

Инфлацията, която достигна 40-годишен връх , продължаващите проблеми с веригата за доставки, изострени от COVID пандемията в Азия, и войната в Украйна, засегнаха пазарите на храните и енергията и създадоха пречки за икономическите перспективи.

Шефът на Световната банка предупреждава за глобална рецесия

Шефът на Световната банка предупреди, че инвазията на Русия в Украйна може да предизвика глобална рецесия, тъй като цени...

Икономическият растеж на САЩ разчита до голяма степен на потребителските разходи. Икономисти и бизнес лидери се притесняват от месеци, че ще настъпи момент, в който цените ще се покачат толкова много, че потребителите ще започнат драстично да намаляват харчовете, а това би била много лоша новина за растежа.

Рецесията не е сигурна

„Икономиката на САЩ остава силна към средата на годината, но започва се пропуква“, казва Грег Дако, главен икономист в EY-Parthenon. „Очакваме силна активност на потребителските разходи и устойчив растеж на бизнес инвестициите през лятото. Високата инфлация обаче, покачващите се лихвени проценти и депресията във финансовите пазари без съмнение ще натежат върху настроенията и търсенето към края на годината“.

В нов доклад на Бюджетната служба към Конгреса на САЩ се посочва, че спадът на БВП ще достигне 3,1% през 2022 г., като растежът на инфлацията ще продължи до края на годината.

Въпреки това, „Според прогнозите на службата текущата икономическа експанзия продължава и икономическото производство ще расте бързо през следващата година“, сочи последната правителствена прогноза, публикувана в сряда.

В сряда протоколите от срещата на Фед от началото на май разкриха, че служителите на централната банка очакват солиден ръст на БВП през текущото второ тримесечие на годината, а не ново свиване.

Банките в Германия: Рецесията е практическа неизбежна, ако газът и петролът от Русия спрат

Германия ще бъде изправена пред рецесия, ако вносът на природен газ и петрол от Русия бъде прекъснат, предупреждава водеща германска ба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни