Индия и Китай похарчиха 24 млрд. долара за горива от Русия само за три месеца

6256
Индия и Китай похарчиха 24 млрд. долара за горива от Русия само за три месеца
Снимка: iStock

След началото на войната в Украйна, ЕС и САЩ наложиха безпрецедентни санкции на Москва, които засегнаха износа на руски горива на запад. Федерацията обаче насочи поглед към алтернативни пазари и генерира общи приходи на стойност 24 млрд. долара от продажба на горива за Китай и Индия само за три месеца.

Китай е удвоил харчовете си за руски петрол, газ и въглища в периода март-май в сравнение със същия период на миналата година. За трите месеца след началото на войната похарченото възлиза на 18,9 млрд. долара, сочат най-новите митнически данни.

Русия вече е вторият по големина износител на петрол за Индия, изпревари Саудитска Арабия

Русия се издигна до втория най-голям доставчик на петрол за Индия през май, изтласквайки Саудитска Арабия на трето място, докато И...

Индия пък е похарчила 5,1 млрд. долара, което е ръст от пет пъти спрямо същия период на миналата година, предава Bloomberg.

Така допълнителните приходи на Русия от двете страни възлизат на 13 млрд. долара в сравнение със същите месеци на 2021 година.

Увеличението на продажбите на руски горива в двете най-многолюдни страни в света компенсира намалените продажби на федерацията на запад. Нещо повече, санкциите срещу Русия доведоха до скок на цените на горивата, след като ЕС и САЩ потърсиха алтернативни доставчици. Това от своя страна даде тласък на инфлация, която натиска големите икономики към ръба на рецесията.

Китай е готов да купува всичко, което Русия изнася по тръбопроводи и от тихоокеанските си пристанища, казва Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. Индия пък се превърна в основен купувач на товарите, които Европа не иска, добавя тя.

Интересът на Китай и Индия към руски горива едва ли ще секне скоро, като се вземат предвид отстъпките с които Русия ги продава на фона на растящите цени на енергията.

Защо има световна криза при рафинирането на петрол?

Шофьорите по света усещат ефекта от растящите цени на горивата, а разходите за отопление, производство на електроенергия и промишл...

Китай увеличи обемите на закупеното от Русия през юни, а планът на ЕС да наложи ембарго на руския петрол се очаква да пренасочи още по-големи количества от руското „течно злато“ към Индия.

Количествата, закупени от Китай и Индия, обаче са по-малки в сравнение с това, което стандартно закупува Европа, твърди Миливирта. Вносът в Европа обаче само ще продължава да намалява след влизането в сила на забраната за внос на руски въглища и петрол на континента. Към това трябва да се прибавят и спрените руски доставки към някои европейски страни.

Освен дългогодишните търговски отношения на Русия с Китай и Индия, федерацията прави големи ценови отстъпки на своята продукция и приема и плащания в местна валута. Така търговските потоци към двете азиатски страни остават силни тази година.

Китай е най-големият вносител на енергия в света и част от доставките към страната постъпват по тръбопроводи за сибирски нефт и газ. Въпреки че намали потреблението на енергия през първата половина на 2022 г. заради COVID ограниченията, Китай похарчи много повече за руски горива заради изгодната им цена.

Увлечението на похарченото от Индия пък е далеч по-сериозно. Страната няма директна сухопътна граница с Русия и транспортирането на горива от толкова далеч обикновено е финансово неизгодно. Мотивирана обаче от намалението в цените на руските горива Индия е похарчила 8,8 милиарда долара за внос на руски нефт и въглища в периода 24 февруари – 30 юни.

Иран намалява цената на петрола си, за да се конкурира с Русия

Иран е принуден да намали допълнително цената на своя така или иначе евтин суров петрол, след като Русия – основен съюзник на стр...

Сумата надвишава похарченото от Индия за всички руски стоки за цялата 2021 г., твърди неназован служител в министерството на търговията.

Освен внесените петрол и въглища, Индия е приела три товара руски втечнен природен газ през последните три месеца. За сравнение, за същия период на миналата година страната е получила само един, сочат данните на Bloomberg за маршрута на товарните кораби.

Исторически погледнато, Индия е доставяла много малко руски петрол, но намалените му цени след войната в Украйна и петролното ембарго наложено от ЕС възстановиха баланса в доставките на руското гориво, обобщава Уей Чон Хо, анализатор за Rystad Energy.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Наша съседка с действия срещу Meta заради обмена на данни между Instagram и Threads

Парадокс: Бизнесът в европейска страна недоволен от силната валута, иска мерки от централната банка

Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

Коя страна е новият любимец на инвеститорите в Азия?

Китайската икономика се възстановява в началото на годината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com