Инфлацията във Великобритания достигна нов 40-годишен връх

5978
Инфлацията във Великобритания достигна нов 40-годишен връх
Снимка: iStock

Инфлацията във Великобритания достигана нов 40-годишен връх през май, като се наблюдава увеличение на цените на всички стоки и услуги - от гориво и електричество до храни и напитки.

Годишната инфлация достигна до 9,1% спрямо 9% месец по-рано, сочат данни на Националната статистическа служба на страната от сряда, цитирани от Bloomberg.

Защо грешките на централните банки ще бъдат платени от световната икономика?

Дори след като централните банки разбраха, че са допуснали грешка в своите изявления от миналата година по отношение на инфлацията, те ...

Цените на дребно се покачиха повече от очакваното и отбелязаха ръст от 11,7%. Съществуват и признаци за нарастване на инфлационния натиск върху търговията на едро, като разходите за суровини нарастват най-много.

Макар че скокът да е по-малък от наблюдавания през последните месеци, цифрите все още подчертават мащаба на инфлационната криза, пред която е изправена Великобритания. Проблемите могат да се влошат по-късно тази година, когато се очаква поредното покачване на цените на енергията, като Банката на Англия прогнозира, че те могат да скочат до над 11% през октомври.

Растящата инфлация създава неблагоприятни условия за централната банка и правителството на премиера Борис Джонсън. Около 60% от хората твърдят, че харчат по-малко за стоки, които не са от първа необходимост в отговор на нарастващите разходи.

„Знам, че хората се притесняват от нарастващите разходи за живот, поради което предприехме целенасочени действия, за да помогнем на семействата.“, казва министърът на финансите Риши Сунак. „Използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да намалим инфлацията и да се борим с нарастващите цени“.

Сунак казва, че „фискална политика, която не допринася за инфлационния натиск“ ще бъде част от решението. Това е сигнал, че правителството ще държи стриктно на изплащането на заплатите с работниците в публичния сектор.

ЕЦБ прекратява политиката на стимули, вдига лихвите

Европейската централна банка потвърди, че смята да прекрати дългогодишната схема на стимули и сигнализира за серия от повишения на лихв...

Икономиката е на път да се свие за първи път след пандемията, потребителите виждат, че доходите им са изправени пред най-голямото предизвикателство от две десетилетия насам, а поредица от железопътни стачки допринасят да застоя тази седмица.

Джонсън въведе пакет от мерки, за да компенсира част от скока в сметките за енергия и каза, че увеличаването на заплащането в съответствие с инфлацията не е опция. Джонсън съобщи на кабинета си във вторник, че неговото правителство се стреми да наложи ограничение на заплащането на работниците в публичния сектор, в противен случай цените ще нараснат още повече.

Междувременно Банката на Англия, която казва, че не може да направи нищо, за да спре скока на цените тази година, затруднява допълнително домакинства, като повишава лихвите с безпрецедентен темп.

Вече бяха обявени пет поредни повишения, а пазарите залагат, че процентите ще се удвоят и ще достигнат 3% до края на годината.

Главният икономист Хю Пил казва, че политиците ще пожертват растежа, за да намалят инфлацията в страната, като добавя, че има риск цените да попаднат в капана на „самоподдържаща се инерция“.

Инфлацията в най-голямата европейска икономика счупи 50-годишен рекорд

Инфлацията в Германия се ускори през май, достигайки най-високото си ниво от близо половин век насам заради по-високите цени на хр...

„Все още няма признаци за намаляване на инфлацията“, казва Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK. „Инфлацията продължава да расте, основно движена от външни фактори, а покачването на цените обхваща цялата икономика“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com