Как се живее в Аржентина под натиска на 100% инфлация?

3169
Как се живее в Аржентина под натиска на 100% инфлация?
Снимка: iStock

Аржентина е измъчвана от внушителна инфлация. Прогнозите са, че през тази година поскъпването ще достигне 100%. Под непосилния натиск на покачващите се цени и обезценяването на местната валута, много аржентинци трябва да водят ежедневна битка за насъщния. За да се справят със ситуацията все повече аржентинци се обръщат към събирането на материали за вторични суровини от местните сметища или към бартер на лични вещи в замяна на пари или храна, пише Reuters.

Инфлацията в южноамериканската страна е напът да достигне най-високите си нива от хиперинфлацията през деветдесетте години на миналия век насам. Казусът в Аржентина е с екстремни размери дори на фона на ускорената инфлация на всякъде по света, която бе допълнително подхранена от руската инвазия в Украйна.

„Доходът ми вече не е достатъчен”, казва Серхио Омар, който прекарва по 12 часа на ден в ровене в купищата отпадъци на сметището край Лухан, намиращ се на 65 километра от столицата Буенос Айрес, в търсене на картон, пластмаса и метали, които да продаде.

41-годишният Омар посочва, че цените на храните са скочили толкова много през последните месеци, че е станало изключително трудно да изхранва семейството си с пет деца. По думите му, броят на хората, които идват на сметището в търсене на неща, които да продадат в опит да оцелеят, се увеличава.

„Два пъти повече хора идват тук защото има голяма криза”, казва той, обяснявайки, че може да изкара между 2000 и 6000 песо (13-40 долара) на ден чрез продажба на рециклируеми отпадъци.

На сметището Reuters засичат мъж и жена, които търсят годни дрехи и дори храна в купчините боклуци.

Преди век Аржентина бе една от най-богатите страни в света. Но през последните години страната прескача от една икономическа криза в друга, като не може да укроти инфлацията в нормални граници.

Понастоящем цените растат с най-бързия си темп от деветдесетте години на миналия век, като страната изпитва проблеми, свързани с печатането на пари и порочните цикли на вдигане на цените от страна на бизнеса. Сега тези проблеми са усложнени заради покачващите се цени при земеделските торове и вноса на газ.

Инфлацията навярно ще нарасне с 6.7% само през септември, прогнозират анализатори в анкета пред Reuters. Това провокира централната банка на страната да вдигне лихвените проценти до 75%, като допълнителни увеличения са възможно в бъдещето.

Нивата на бедност в Аржентина бяха над 36% през първата половина на тази година, а екстремната бедност нарасна до 8.8%, което обхваща около 2.6 млн. души.

Социалните програми на правителството държат тези нива от още по-сериозно нарастване, но въпреки това съществуват призиви за допълнителни социални разходи въпреки ограничените финанси на страната.

През 2001 година, по време на най-лошата икономическа криза на Аржентина, Сандра Контрерас създава Lujan Barter Club (Бартерен клуб Лухан). Сега дейността отново се разраства в резултат на нарастващия брой на аржентинците, които търсят да заменят вещи като стари дрехи за торба брашно или друг вид храна.

Инфлацията в Аржентина се очаква да достигне 95%

Икономистите повишиха прогнозата си за годишната инфлация в Аржентина до 95%. Това показа месечно проучване, публикувано от централната...

„Хората идват много отчаяни, заплатите им не са достатъчни, нещата се влошават ден след ден.”, казва Контрерас, добавяйки, че хората започват да се редят на опашка 2 часа преди отварянето на бартерния клуб всяка сутрин.

„Хората нямат останали пари, а трябва да занесат нещо у дома, поради което нямат друг избор освен да заменят стоки”, казва тя.

26-годишният Пабло Лопез, който работи в малък център за рециклиране, казва белезите от покачващите се цени се виждат ясно.

„Тази инфлация е лудост, може да се види тук, в хората, които идват, че инфлацията удря всички ни”, казва той.

Още: Как аржентинците се спасяват от високата инфлация и обезценяването на парите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com