Как въглищен магнат изкарва милиарди в свят, който се стреми да стане зелен?

8878
Как въглищен магнат изкарва милиарди в свят, който се стреми да стане зелен?
Снимка: PT Bayan Resources

Преди началото на пандемията Лоу Тък Куонг опитал неуспешно да продаде дела си в своята минна компания в Индонезия. След като неуспял да намери подходящият купувач, той решил да предприеме обратния подход – да увеличи дела си в компанията, вместо да продава акции.

Залогът се оказал печеливш. Акциите на компанията PT Bayan Resources са поскъпнали повече от два пъти от тогава насам, превръщайки Лоу в един от най-богатите хора в индустрията, сочат данните на Bloomberg Billionaires Index. Неговият дял от 61% в компанията понастоящем се оценява на 6.1 млрд. долара.

„Много е просто: ако не мога да продам част от акциите си, по-добре да купя още”, казва Лоу в едно от редките си интервюта, проведено в Джакарта през март тази година – месецът, в който добавя към портфолиото си нови 199 млн. броя акции.

Производителите на въглища се намират в деликатна ситуация през последните години, тъй като техният сектор има най-голям принос за отделянето на въглеродни емисии, пише Bloomberg.

На миналогодишната среща за климата, проведена в Глазгоу, Шотландия, над 40 държави заявиха, че ще работят за откъсване на въглищата. Индонезия, която е най-големият износител на това изкопаемо гориво в света, засили регулациите за опазване на природните ресурси.

Въпреки всички обещания за зелен преход, изгарянето на въглища все още се случва навсякъде по света, оформяйки около 35% от глобалното производство на електричество. В Индонезия този дял е двойно по-висок.

Как правописните грешки превърнаха двама украинци в милиардери

През миналата седмица популярното приложение за коригиране на граматически грешки Grammarly набра ново финансиране в размер на 200 млн....

Икономическата активност след пандемията увеличи търсенето, като войната в Украйна имаше същия ефект. Някои държави, включително Япония, забраниха вноса на петрол от Русия, което затегна допълнително доставките и вдигна цените до дори още по-високи нива.

За Bayan Resources, където Лоу се подвизава като президент, всичко това се оказа истински бум. Акциите на компанията се търгуват на рекордно висока цена. Приходите нараснаха повече от два пъти до 2.9 млрд. долара през миналата година, като компанията успя да погаси всичките си дългове. Сега Bayan Resources изгражда нова инфраструктура за да увеличи производствения си капацитет на 60 млн. тона до 2026 година, спрямо 37.6 млн. тона през 2021 година, посочва главния финансов директор на компанията Алистър Маклауд.

„Все още има много балансиран, дори недостатъчно снабден пазар”, казва Маклауд в интервю от месец март. „Очевидно ние ще продължим да срещаме различни предизвикателства. Но от гледна точка на пазарните цени има търсене на въглища. Очакваме здрави маржове през 2022 година”, казва той.

Акциите на компаниите за въглища поскъпнаха навсякъде, което увеличи богатството на друг предприемач от Индонезия. Книжата на PT Adaro Minerals Indonesia, контролирана от PT Adaro Energy Indonesia, компанията на милиардера Гарибалди Тохир, се изстреляха с близо 2800% откакто дружеството стана публично през януари. Поскъпването на акциите със 175% на компанията PT Harum Energy през последната година увеличи стойността на дела на нейния основател до 2 млрд. долара.

Притесненията относно околната среда все още не са ограничили световното търсене на въглища, казва Шърли Джанг, анализатор за Азиатско-тихоокеанския регион в консултантската компания Wood Mackenzie.

Защо милиардери като Безос и Зукърбърг искат да забавят стареенето, а Илон Мъск - не

През последното десетилетие милиардери като Марк Зукърбърг, Джеф Безос и Питър Тийл наливат сериозни средства в проучвания свързани с у...

Дори конфликтът между Русия и Украйна да отшуми, „въглищата ще продължат да са необходимо на азиатските страни до 2050, а липсата на финансиране в мините за въглища ще осигури ценова подкрепа”.

Bayan Resources инсталира соларни панели и осветление, захранвано чрез слънчева енергия, в своите проекти, а мината в Табанг, която оформя над 80% от производството на компанията, генерира ниски нива на сяра, азот и пепел когато гори въглища, според презентацията на компанията.

Но ограниченията са очевидни, казва Маклауд. „По същество има само определено количество неща, които можем да направим, ако все още продаваме въглища”, казва той.

Лоу Тък Куонг се мести в Индонезия преди пет десетилетия, готов да преследва възможностите в най-голямата икономика в Югоизточна Азия.

Първоначално, роденият в Сингапур предприемач се насочва към сферата на строителството – първият му проект е посветен на изграждане на съоръжения за складиране на сладолед. Но този сектор изисква постоянна работа.

Светът гори въглища повече от всякога, въпреки зелените цели

Нарастващото потребление в Китай, Индия и САЩ може да вдигне световното производство на енергия чрез въглища до нов исторически максиму...

„Трябваше да се търси друг проект върху, който да работят нашите хора”, казва милиардерът.

Минната дейност от друга страна е изглеждала доста по-стабилна, като в края на 1980-те и 1990-те години, строителната компания изгражда свой бизнес с въглища.

Bayan Resources е създадена през 2004 година, като Лоу става също така управляващ акционер в търговеца на въглища Manhattan Resources Ltd.

Милиардерът Лоу посочва за себе си, че обича животните, като прекарва свободното си време в разходи в зоологическата градина и плантацията за плодове, която изградил на остров Борнео, в близост до мината в Табанг. Той е инвестирал около 4 млн. долара в парка, който е отворен за посещения от масовата публика без входна такса.

Още: Преди три десетилетия тя беше сервитьорка, която се чуди как да плати наема, сега притежава 46 млрд. долара

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com