Какво да очакваме от цената на златото през 2023 година?

29039
Какво да очакваме от цената на златото през 2023 година?
Снимка: iStock

Цената на златото може да нарасне значително през следващата 2023 година, достигайки до ниво от 4000 долара за тройунция на фона на вдигането на лихвените проценти и страховете от рецесия, които държат пазарите волатилни. Това прогнозира Юрг Кинер, управляващ директор и ръководител инвестиции в Swiss Asia Capital.

Благородният метал може да поскъпне до нива между 2 500 долара и 4 000 долара през следващата година, предвижда Кинер пред CNBC.

Има добър шанс за сериозно движение нагоре на пазара на злато, като според него „няма да бъде само 10% или 20%”, а движение, което ще отбележи нови върхове.

Според Кинер, много икономики могат да се изправят пред „малко рецесия” през първото тримесечие, което би провокирало централните банки да забавят темповете на вдигане на лихвените проценти, а това моментално би направило златото по-атрактивно.

Златото е единственият актив, който всяка централна банка притежава, добавя той.

Според Световния съвет по златото, централните банки са закупили 400 тона злато през първото тримесечие, което близо два пъти повече от предходния рекорд от 241 тона, отчетен през същия период на 2018 година.

Централните банки купиха рекордно количество злато

Централните банки купиха рекордните 399 тона злато на стойност около 20 млрд. долара през третото тримесечие на тази година, провокирай...

По думите на Кинер, от времената на 2000-та година насам, средната възвръщаемост при златото при всяка валута е някъде между 8% и 10% на година. Подобен резултат надхвърля възвращаемостта на пазара на облигации и този на акции.

Според него, инвеститорите биха се обърнали към златото, тъй като инфлацията остава висока в много части на света. „Златото е много добро за хеджиране срещу инфлация, чудесен улов по време на стагфлация и чудесно попълнение към портфолиото.”, казва Кинер.

Въпреки силното търсене на злато, Кени Полкари, старши пазарен стратег в Slatestone Wealth, не е съгласен, че цената може да нарасне двойно през следващата година.

„Няма целева цена от 4 000 за него, въпреки, че искам да я видя да стигне дотам.”, казва той пред CNBC.

Според него, цената н златото ще срещне съпротива на ниво от 1 900 долара за тройунция. Цените ще зависят от това как инфлацията се влияе от вдигането на лихвените нива по света, става ясно от думите му.

Цената на златото доближава най-ниското си ниво от 2 години насам

Цената на златото на спот пазара намалява за втора поредна седмица, като доближава най-ниското си ниво от 2020 година на фона на силния...

„Харесвам златото. Винаги съм харесвал златото. Златото трябва да е част от вашето портфолио. Мисля, че ще се представя по-добре, но нямам целева цена от 4 000 за него.”, казва той.

Златото поскъпна по време на търговията във вторник, след като щатския долар поевтиня в резултат на действията на Централната банка на Япония по коригиране на политиката си за контрол на кривата на доходност. Това обявление провокира поскъпване с 1% на златото, вдигайки цената му над психологическата граница от 1 800 долара за тройунция. По време на търговията в сряда обаче, цената се смъкна под това ниво в резултат на възстановяването на долара. Към момента на подготвяне на материала, цената на златото отново изплува над горепосочената граница.

Китай и златото

Запитан дали предлагането на злато е на ниско ниво заради високото търсене, Кинер от инвестиционната компания Swiss Asia Capital отвръща, че „винаги има предлагане, но може би не на цената, която искате”.

Но високи цени не притесняват купувачите в Китай, казва той.

О-рано през този месец, Централната банка на Китай обяви, че е добавила към резервите си злато на стойност от около 1.8 млрд. долара, повишавайки общата стойност на притежаваното злато до 112 млрд. долара, по информация на Reuters.

Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Времената би трябвало да са перфектни за инвестиция в злато. Традиционно благородният метал поскъпва когато инфлацията е висока, тъй ка...

„Азия е голям купувач. И ако погледнете цялата търговия, по същество златото напуска Запада и отива в Азия.”, добавя той.

Колко злато е добре да държим?

Според Никхил Камат, съосновател на най-големият индийски брокер Zerodha, инвеститорите трябва да насочат от 10% до 20% от тяхното портфолио към злато, добавяйки, че това е „релевантна стратегия” навлизайки в 2023 година.

„Златото също така е традиционно обратно пропорционално на инфлацията и е добър хедж срещу инфлацията”, казва Камат пред CNBC.

„Ако погледнете колко злато ви е необходимо, за да си купите среден дом през 70-те години, вероятно днес имате нужда от същото или по-малко количество злато, отколкото през 70-те, или 80-те, или 90-те“, добавя той.

Още: Биткойн срещу злато: Кой актив е по-добър за съхранение на стойност?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

МВФ обяви прогнозата си за украинската икономика

ЕС слага край на безплатните пари за по-бедните страни

Природният газ достигна цена, невиждана от месеци

Израелската икономика се сви драстично

Руската икономика: Замръзнал пазар на коли втора ръка и много хакерски атаки

"Райфайзен банк" не бърза да напусне Русия

Европейски борси се сринаха, ето причината

Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

След изненада вчера данните за растежа на Китай обърнаха посоката на цената на петрола

Еврото достигна неочаквани нива в началото на седмицата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com