Биткойн срещу злато: Кой актив е по-добър за съхранение на стойност?

6705
Биткойн срещу злато: Кой актив е по-добър за съхранение на стойност?
Снимка: iStock

От години биткойн общността настоява, че криптовалутата представлява цифрова версия на златото. Точно както благородния метал, биткойн може да бъде използван за актив убежище, който да служи за съхранение на стойност. 

Множество богати инвеститори, институции, знаменитости и корпорации добавиха биткойн към своите резерви. Но как този иновативен дигитален актив се сравнява с най-стария и най-популярен начин за съхранение на стойност в света?

История на биткойн и златото

Златото, разбира се, има по-дълга история от своя цифров съперник. Докато биткойн е създаден преди 13 години, златото предшества човешката цивилизация. Най-ранните сведения за използването на злато за украса датират от 4000 г. пр.н.е. Има вероятност да е използвано за други цели (може би за бартер) дори преди това, пише Yahoo Finance.

През тези четири хилядолетия златото е изиграло основна роля в глобалната политика и икономика. Всъщност повечето световни валути са били обвързани със стойността на златото до 1971 година. Казано по-просто, златото е имало много повече време да докаже статута си на средство за съхранение на стойност .

Това, че биткойн е нов, обаче не означава, че е по-малко сигурен. Основният блокчейн никога не е бил хакван и активът със сигурност е помогнал за създаването на повече богатство от златото през последните 13 години.

Удобство

Китайците копаят биткойн въпреки забраните на правителството

Миньорите в Китай не спират да копаят въпреки забраната на властите в Пекин. Китай до неотдавна беше най-големият център за копаен...

Докато златото има широка преднина, биткойн може би е по-удобен за инвестиране. За разлика от физическото злато, биткойн може да се съхранява онлайн или в софтуерен портфейл. Може да бъде преместен по целия свят за броени минути с минимални разходи.

В момента средната биткойн трансакция струва около 1,50 долара и вероятно ще бъде завършена за около 10 минути. За сравнение, физическото злато трябва да се съхранява на сигурно място и да се защитава денонощно, което го прави по-малко удобно в дигиталната ера.

Волатилност

Въпреки че биткойн е по-лесен за съхранение и трансакция, той също е много по-волатилен от златото. Стандартното отклонение на биткойн – мярка за това с колко даден актив може да се отклони от средната си цена в двете посоки – е 4,34. Сравнете това със стандартното отклонение на златото, което е малко над единица. Ако търсите по-стабилен актив, златото определено е по-добрият избор.

Корелация спрямо други активи

Корелацията е ключов фактор при измерване на риска на конкретен актив. Ако цената на даден актив се движи независимо от икономиката или други традиционни инвестиции, добавянето на този актив може значително да намали цялостните рискове при инвестиция. Коефициентите на корелация варират от -1,0 (перфектна отрицателна корелация) до +1,0 (перфектна положителна корелация). 0 не показва никаква корелация.

Съотношението на биткойн спрямо американските акции достигна до 0,66, така че криптовалутата не е най-добрият начин да се намали риска в инвестициите.

Бивш шеф на Фед: Биткойн няма да стане алтернатива на парите или средство за съхранение на стойност

Бен Бернанке, бивш председател на Федералния резерв на САЩ, няма особено голяма вяра в потенциала на биткойн и останалите криптовалути....

Връзката "злато-запас" се променя с течение на времето в зависимост от различните икономически условия, но във времена на изключителна волатилност на фондовия пазар, цените на златото имат ниска или дори отрицателна корелация.

Биткойн и злато като резервни активи 

Златото се използва като резервен актив от централните банки по целия свят – ключов фактор, който го отличава от биткойн. Нациите държат златни резерви като сигурно убежище, като страни като Франция, САЩ и Германия притежават близо 80% от общите си резерви в злато. Това използване като резервен актив поставя теоретично дъно върху стойността на златото.

Биткойн тепърва започва да се приема от правителствата по целия свят. Ел Салвадор направи биткойн законно платежно средство миналата година, а няколко други нации като Бразилия и Мексико обмислят същото. Някои правителства също мислят за цифровия актив като начин за заобикаляне на санкциите. Русия, например, обмисля да приеме биткойн като разплащателно средство за износ на нефт и газ.

Разпространение

Златото е неравномерно разпространено по целия свят. Австралия има най-големия доказан запас от злато с 20% от световния капацитет. Междувременно златото, което вече е добито, е разпределено между купувачи на бижута, корпоративни купувачи и централни банки.

Доскоро по-голямата част от добива на биткойн се извършваше в Китай. Откакто Китай предприе репресии срещу копаенето на цифрова валута, процентът на компютърната енергия, използвана в процеса – така нареченият „хашрейт“ – е по-равномерно разпределена в целия свят. Всъщност в момента никоя страна не притежава повече от 35% от капацитета за добив.

Култура

Русия обмисля плащания в биткойн по доставките на газ и петрол

Русия обмисля приемането на плащания в биткойн за износа си на газ и петрол, става ясно от думите на високопоставен политик. Павел Зава...

В някои части на света съхранението на богатство чрез злато е дълбоко вкоренено в местната култура. Например, това е съществен елемент от ритуалите и брачните церемонии в Индия, поради което индийските домакинства са отговорни за притежание на ценния метал възлизащо на 1,5 трилиона долара.

Биткойн също бързо набира доверие. Според няколко проучвания приблизително половината родени през последното десетилетие на миналия век в Северна Америка твърдят, че биха вложили част от спестяванията си в биткойн.

Ролята на криптовалутите в интернет културата и инвестирането ги прави голяма сила в глобалната икономика. Остава да видим дали тази културна революция измества златото.

Биркойн срещу злато: Изводи

Златото със сигурност е по-стабилно и изпитано във времето от биткойн. Недостатъците на биткойн обаче бързо се разрешават и по-младите инвеститори са по-склонни да заложат на цифровите пари. С течение на времето най-популярната криптовалута в света може да реализира потенциала си като дигитално злато.

Още: Балон ли е биткойн?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com