Какво се случва с банковата система на Афганистан?

7981
Какво се случва с банковата система на Афганистан?
Снимка: Getty Images

Банките в Афганистан се намират пред прага на колапс, тъй като броят на хората, които не могат да погасяват заемите си расте с огромна скорост, нивото на депозитите е твърде ниско, а сривът на ликвидността може да причини пропадане на финансовата система до месеци. Това алармират от ООН в нов доклад, призовавайки за спешни действия по оказване на подкрепа на афганистанската банкова система.

Според доклада на Програмата на ООН за развитие, видян от Reuters, икономическата цена от евентуален колапс на банковата система в Афганистан и негативният социален ефект от това ще бъдат „колосални”.

Афганистан загуби голяма част от чуждестранната си подкрепа след като талибаните поеха властта в средата на месец август. Това остави икономиката на страната в режим на свободно падане. Банковата система бе подложена на масивен удар в резултат на масовото теглене на спестявания от страна на граждани и бизнес, което принуди поставянето на седмични лимити на сумите, които могат да бъдат изтеглени, пише CNN.

„Финансовите и банковите разплащателни системи на Афганистан са в хаос. Проблемът с управлението на банките трябва да бъде разрешен бързо, за да се подобри ограниченият производствен капацитет на Афганистан и да се предотврати колапс на банковата система.”, пише в доклада.

Намирането на начин за подкрепа на банките в страната обаче е трудно начинание, главно поради международните санкции наложени върху лидерите на талибаните.

„Трябва да намерим начин да се уверим, че ако подпомогнем банковия сектор, няма да подкрепим талибаните”, коментира Абдула Дардари, директор на Програмата на ООН за развитие в Афганистан.

По думите му, настоящата ситуация изисква нестандартно мислене. „Това, което беше немислимо преди три месеца, сега трябва да стане мислимо”, казва той.

Афганистанската банкова система беше уязвима и преди талибаните да вземат властта. Но след като чуждестранната подкрепа пресъхна, афганистански активи за милиарди замръзнаха зад граница, като ООН и други групи за подкрепа не успяват да намерят начин за вкарване на достатъчно пари в страната.

Под дюшека

Предложението на Програмата на ООН за развитие за спасяването на банковата система включва застрахователна схема, която да гарантира депозитите в страната, мерки за осигуряването на ликвидност в краткосрочен и средносрочен план, както и кредитни гаранции и възможност за отсрочване на вноските по заемите.

„Координацията с международните финансови институции, с техния богат опит в афганистанската финансова система, би била от решаващо значение за този процес”, посочват от ООН, имайки предвид Световната банка и Международния валутен фонд.

ООН предупреждаваше постоянно, че откакто талибаноте взеха властта, икономиката на Афганистан е изправена пред колапс, която най-вероятно допълнително ще засили бежанската криза. Ако банковата система се срине, възстановяването й може да отнеме десетилетия, алармират от ООН.

Афганистански афган е валутата на Афганистан, издавана от Централната банка на страната;  Снимка: iStock

Според доклада, ако тегленето на депозитите продължи с настоящото темпо, около 40% от влоговете в Афганистан ще се изпарят до края на годината, въпреки наложените лимити за теглене.

Талибаните забраниха използването на чужда валута в Афганистан

Талибаните обявиха днес пълна забрана за използване на чуждестранна валута в Афганистан, предаде Ройтерс. "Икономическата ситуация и н...

Банките в страната са спрели да отпускат нови кредити, а необслужваните заеми са скочили близо два пъти до дял от 57% към края на септември.

„Ако този темп на растеж при необслужваните заеми продължи, банките може да нямат шанс за оцеляване през следващите 6 месеца.”, казва Дардари, добавяйки, че това е оптимистичната прогноза.

Ликвидността също е огромен проблем. Афганистанските банки разчитат на физически доставки на щатски долари, които спряха да се осъществяват. Местната афганистанска валута също е под натиск, тъй като в обращение има афганистански афгани на стойност едва 500 млн. долара, въпреки, че по статистика трябва да бъдат около 4 млрд. долара, става ясно от думите на Дардари.

„Останалата част седи под дюшека или под възглавницата, защото хората са уплашени”, казва той. Тъй като ООН се стреми да предотврати глада в Афганистан, Дардари предупреждава за последиците от банковия колапс за търговското финансиране.

„Афганистан миналата година внесе стоки и услуги на стойност около 7 млрд. долара, предимно хранителни продукти... Ако няма търговско финансиране, прекъсването ще бъде огромно. Без банковата система нищо от това не може да се случи.", добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com