Камарата на представителите на САЩ гласува за предотвратяване на фалита

3526
Камарата на представителите на САЩ гласува за предотвратяване на фалита
Снимка: iStock

Американските законодатели гласуваха за повишаване на лимита на държавните заеми като важна първа стъпка за избягване на катастрофален фалит, предаде АФП. Така се дава зелена светлина на пакт, сключен между враждуващите страни във Вашингтон след седмици на спорове и трудни задкулисни договорки.

Изготвена между председателя на Демократическата партия Джо Байдън и републиканците в Камарата на представителите, мярката отлага плащането на тавана на дълга до 2024 г., като леко намалява държавните разходи през следващата година.

ОЩЕ: Преговорите за тавана на дълга в САЩ: Дефолтът не е опция

"Приемането на Закона за фискалната отговорност е важна първа стъпка за връщането на Америка в правия път. Той прави това, което е отговорно за нашите деца, това, което е възможно при разделено правителство, и това, което изискват нашите принципи и обещания", заяви говорителят Кевин Маккарти, най-високопоставеният републиканец в Конгреса.

Байдън приветства гласуването с 314-117 гласа като "решаваща стъпка" за защита на икономическото възстановяване на страната след пандемията, което е постигнато чрез "двупартиен компромис".

Драмата сложи край на няколко напрегнати дни на Капитолийския хълм, като Министерството на финансите очакваше парите да свършат още в понеделник.

Републиканското мнозинство в Камарата на представителите се нуждаеше от помощта на десетки демократи, за да отблъсне бунта на десницата (71 консерватори гласуваха против) и да придвижи сделката до Сената, който се очаква да последва примера до края на седмицата.

САЩ може да останат без пари до 1 юни, алармира финансовият им министър

Сериозни финансови притеснения в САЩ - министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че ако Конгресът не успее да покачи тавана...

„Лейтенантите“ на Маккарти прекараха последните часове в трескаво набиране на гласове, докато висшите демократи обещаваха, че техните членове ще поставят финансите на страната над изкушението да разкървавят носа на опозицията.

"Последиците от просрочването на крайния срок ще се отразят в целия свят и ще отнеме години, за да се възстановим от тях. Не забравяйте, че неизпълнението на задълженията почти сигурно ще предизвика нова рецесия, ще доведе до рязко покачване на разходите и ще унищожи милиони работни места - трудолюбиви хора, останали без работа не по своя вина", предупреди преди гласуването в долната камара на парламента Чък Шумър, лидер на Сената, ръководен от демократите.

Непартийната Бюджетна служба на Конгреса изчислява, че предложените ограничения на разходите за 2024 г. и 2025 г. ще намалят с близо 1,5 трилиона долара прогнозните дефицити във федералния бюджет през следващото десетилетие. Общият размер на дълга е повече от 31 трилиона долара.

Гласуването беше резултат от седмици на разговори между екипите на Маккарти и Байдън, като демократите обвиниха републиканците, че държат икономиката като "заложник", настоявайки за съкращаване на разходите, което да съпътства повишаването на лимита на заемите, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com