Китай и Русия подкопават печалбите на една от най-големите публични компании в света

9570
Китай и Русия подкопават печалбите на една от най-големите публични компании в света
Снимка: iStock

Бизнесът на Microsoft търпи негативни последици от събитията в източното полукълбо, поне когато говорим за неговите собствени стандарти. Технологичният гигант, който е една от най-големите публични компании в света по размер на пазарната капитализация, отчете по-ниски от очакваните печалби през второто тримесечие на годината, които отдаде на поредицата от COVID ограничения в Китай и постепенното изтегляне на бизнеса на компанията от Русия след началото на войната в Украйна.

Microsoft обяви 51.8 млрд. долара приходи и 16.7 млрд. долара печалба през второто тримесечие на годината, ръст съответно с по 12% и 2% спрямо същия период на 2021 г., става ясно от данните на Refinitiv. Това обаче е по-ниско от очакванията, предава CNN.

Какво се случва със западните стоки в Русия?

От началото на войната в Украйна множество големи чуждестранни инвеститори са напуснали Русия точно когато икономиката на федерацията е...

Продължилото по-дълго от очакваното спиране на производството в Китай донася загуби от 300 млн. долара, споделя компанията в доклада за печалбите си. Отделно, гигантът е изгубил 126 млн., след като е ограничил операциите си в Русия от началото на инвазията в Украйна.

Съществуват обаче и други проблеми. Приходите от реклами в платформата на Microsoft LinkedIn са намалели, а бизнесите с новинарската платформа и търсачката на технологичната фирма също понасят удар. Това пък акумулира общи загуби от над 100 млн. долара.

На фона на наблюдавания спад в технологичната индустрия, Microsoft заяви, че ще направи „стратегически“ промени, които му струваха 113 млн. под формата на обезщетения за служители (без тези в Русия).

Някои проекти обаче се радват на голям успех, като например облачните услуги на Microsoft. Компанията отчита печалби в сферата за второто тримесечие, равняващи се на 25 млрд. долара, което е 28% увеличение спрямо същия период на миналата година.

Държава инвестира стотици милиони в метавселената

Бъдещето на метавселената, все още е неизвестно, но Южна Корея залага, че зараждащата се индустрия ще бъде следващото голямо явление. ...

„В условията на динамична среда компанията прозира засиленото търсене и се възползва от предоставения шанс“, което увеличи интереса на клиентите към облачните услуги, казва Ейми Худ, вицепрезидент и главен финансов директор на Microsoft.

Нарастващият интерес към облачните услуги отразява издръжливостта на технологичния гигант, смята Харис Ануар, старши анализатор в Investing.com.

„Резултатите са в голяма степен отражение на влиянието, което трудната икономическа обстановка оказва, а тя вреди на почти всяка голяма технологична компания.“, казва той. Приходите от облачни технологии обаче показват как малки и големи компании инвестират в свои собствени ИТ разработки. Това е тенденция, която ще продължи да движи бизнеса на Microsoft напред, дори ако икономиката изпадне в рецесия, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com