Китайската икономика се забавя на фона на COVID кризата

2311
Китайската икономика се забавя на фона на COVID кризата
Снимка: iStock

Китайската икономика забави сериозно растежа си през второто тримесечие на годината. Основната причина е серията от COVID ограничения в страната. Това става ясно от доклада за икономически растеж за първото полугодие на Националното статистическо бюро на Китайската народна република.

БВП на Китай е нараснал с 2.5% на годишна база за първите шест месеца от годината и възлиза на 56.3 трилиона юана (или 8.3 трилиона долара). През първото тримесечие ръстът възлиза на 4.8% на годишна база. Забавяне обаче се наблюдава през второто тримесечие, когато ръстът се равнява на едва 0.4%, въпреки прогнозите на икономистите от 1.2%. Това е най-слабият темп на растеж от началото на пандемията през 2020 година.

Защо имотната криза в Китай може да удари банките в страната?

Имотната криза в Китай ескалира и е възможно да застраши банковата система на страна, в която секторът на недвижимите имоти съставлява ...

„Международната икономически отношения стават все по-обтегнати, в Китай избухват нови COVID огнища и неблагоприятните влияния стават все по-очевидни. Тези неочаквани фактори нанесоха удар по китайската икономика и през второто тримесечие натискът ясно се видя.“, казва говорителя на Националното статистическо бюро Фу Линхуей, предава държавния вестник China Securities.

Същевременно очакванията в Китай са за възстановяване, тъй като през месец юни общата стойност на вноса и износа в страната отбелязва ръст от 14.3% на годишна база, а през първото полугодие ръстът се равнява на 9.4%, предава китайската държавна агенция Xinhua.

Позитивните очаквания може обаче да се окажат прибързани. БВП на страната е спаднал с 2,6% през второто тримесечие спрямо предходното тримесечие. Очакванията обаче предвиждаха спад от 1,5%. Това означава, че прогнози за годишен ръст на БВП от 5,5% изглеждат силно оптимистични, пише Reuters.

„Направен бе огромен пропуск, що се касае растежа на БВП.“, казва Уей Яо, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския клон на Societe Generale, предава Bloomberg.

Дългът на Китай удря нов рекорд през 2022 година

Дългът на Китай се очаква да удари нов рекорд тази година, тъй като централната банка на страната провежда политики за стимулиране на к...

Сегашното свиване означава, че „годишен ръст от 5.5% е невъзможен, а ръст от 4% е трудно постижим“. На икономиката ще ѝ е нужно „много силно възстановяване през второто полугодие, за да достигне тя годишен ръст от 4%“, заключава тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com