Китайският износ скача през юли, но се изправя пред забавяне на глобалния растеж

3534
Китайският износ скача през юли, но се изправя пред забавяне на глобалния растеж
Снимка: iStock

Китайският износ за месец юли надмина очакванията на икономистите, тъй като понастоящем страната се стреми да възстанови пострадалата си от последните COVID ограничения икономика.

Износът отбеляза ръст от 18% на годишна база, като общата му стойност възлиза на 2.25 трлн. юана (около 330 млрд. долара). За сравнение, през юни ръстът се равнява на 17.9%, като много анализатори прогнозираха ръст за миналия месец от 15.0%, предава Reuters.

Колко са силни търговските връзки между Китай и Тайван?

Тази седмица икономическото и политическо напрежение между Тайван и Пекин ескалира заради визитата на председателя на камарата на предс...

Същевременно търговският излишък на Китай се увеличи до рекордните 682.69 млрд. юана (около 101 млрд. долара), ръст от 90.9%, става ясно от сайта на Главната митническа администрация на Китайската народна република, цитирана от китайската финансова държавна медия Securities Times.

„Ръстът на износа продължава да изненадва и помага на китайската икономика в трудната година, тъй като вътрешното търсене остава ниско.“, казва Джан Джъуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management, цитиран от Reuters.

Вносът обаче се е увеличил едва с 2.3% на годишна база, като това е по-ниско от очакванията за увеличение от 3.7%, което показва слабо вътрешно търсене.

Активността в китайския производствен сектор през юли отбеляза най-слабото темпо на растеж от началото на пандемията през 2020 г., което показва, че възстановяването на икономиката ще бъде по-бавно от очакваното.

Китайската икономика се забавя на фона на COVID кризата

Китайската икономика забави сериозно растежа си през второто тримесечие на годината. Основната причина е серията от COVID ограничения в...

Върху този проблем се прибавя и нарастващата външна несигурност. Забавянето на световна икономика, високата инфлация в Европа и САЩ и повишаването на лихвените проценти от страна на много централни банки изправят китайските износители пред предизвикателство.

„Разтревожен съм от въздействието на растящата инфлация в САЩ и покачващото се напрежение между Китай и САЩ върху износа на нашата фирма“, казва Дзин Чаофън, генерален мениджър в Nicesoul, един от най-търсените производители на ратанова градинска мебел в Amazon, цитиран от Reuters.

„Ако мита като тези от ерата на Тръмп бъдат наложени отново, това ще нанесе удар на нашия бизнес“, казва Дзин, добавяйки, че компанията отбелязва ръст на експортните цени от 70-80% на годишна база през юли.

Китайските власти заявиха миналия месец, че са готови да се откажат от целта за годишен растеж от 5.5% за 2022 г., която според анализаторите изглеждаше недостижима, след като ограниченията забавиха ръста на китайската икономика до 0.4% през второто тримесечие.

Кога Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света?

Понастоящем САЩ е най-голямата икономика в света, като на второ място се намира Китай. За мнозина обаче този факт не е изключено да се ...

В края на юли Международният валутен фонд намали прогнозата си за растеж на икономиката на Китай за 2022 г. до 3.3%, спрямо 4.4% през април, изтъквайки негативното влияние на COVID ограниченията и кризата в имотния сектор на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Обрат с цената на природния газ в Европа

Окончателно: Затварят едно от най-големите газови находища в Европа

След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com