Милиардерите купуват суперяхти повече от всякога

6823
Милиардерите купуват суперяхти повече от всякога
Снимка: iStock

Над 1000 суперяхти се намират в процес на производство или поръчка, демонстрирайки желанието на някои от най-заможните хора в света да се откъснат от тълпите и COVID-19, разпускайки в нови луксозни плаващи дворци.

Според данните 2022 Global Order Book на Boat International, рекордните 1024 суперяхти се намират в процес на производство или поръчка, което е скок от 25% спрямо същия период на миналата година, изпреварвайки пика от 2008 година. За суперяхта се определя всяка яхта, по-дълга от 24 метра.

Тъй като корабостроителниците се опитват да отговорят на високото търсене се оказва, че заможните купувачи трябва да чакат между 3 и 5 години за изграждането на яхта по поръчка, предава CNBC.

"Корабостроителниците са препълнени. Опитват се да направят най-доброто, на което са способни да задоволят изискванията на клиентите, но не е никак лесно", казва Джонатан Бекет, изпълнителен директор на Burgees, брокер на яхти и компания за управление.

От новата 125-метрова яхта на Джеф Безос, до Project Black Shark, мистериозна 77-метрова яхта, проектирана с обвивка, наподобяваща акула, броят и размерът на плавателните съдове в процес на производство е безпрецедентно голям, посочват експерти от индустрията.

Общата дължина на суперяхтите, които трябва да бъдат доставени до 2026 година, достига над 38 километра, сочат данните на Boat International.

Суперхятите могат да струват между 2-3 млн. долара до над 500 млн. долара, в зависимост от размера и сложността.

По-голямата част от търсенето идва от САЩ, където растящите фондови пазари, IPO, SPAC сделки и печалбите от криптовалута създадоха трилиони долари богатство по време на пандемията, каза Бекет. Понастоящем САЩ имат 500 милиардера повече, отколкото преди пандемията, завършвайки годината с около 2755, според данните на Forbes.

Много от новите и съществуващите милиардери ускориха плановете си за закупуване на суперяхта през последните две години на фона на нарастващите опасения за общественото здраве, казва Бекет.

„Covid накара хората да седнат и да преоценят живота си“, смята Бекет. „Много от нашите клиенти се чувстваха сигурни и мисля, че Covid ги накара да се почувстват уязвими. Така че те си казаха: „Защо да отлагам за още пет или 10 години да си купя яхта и да се наслаждавам със семейството си, след като мога да го правя днес?“, посочва Бекет.

Скокът в търсенето на яхти провокира недостиг при екипажите, пространството по пристанищата и корабостроителниците. Много от производителите на яхти по света, основно в Италия, Нидерландия и Германия, се задъхват заради недостиг на работна ръка и материали.

 

Ето колко струва да живееш на най-голямата яхта в света

Най-голямата суперяхта в света скоро ще стане реалност с капацитет от 39 апартамента на начална цена от скромните 11 милиона долара все...

Суперяхтите разполагат с редица луксозни предимства, които са по джоба само на най-заможните хора в света;     Снимка: iStock

Според данните на Boat International, наличностите от суперяхти за 2022 година са изчерпани, за 2023 година са почти изкупени, като за 2024 година вече се наблюдава силно търсене. Броят на яхтите, по които се започва работа без да има собственик, е на рекордно ниско ниво.

Въпреки, че цените в индустрията на суперяхтите са силно променливи и непрозрачни, търсенето тласка цените нагоре, казва Бекет.

"Цените за ново "изграждане" вървят нагоре. За корабостроителниците е трудно да имат фиксирани цени, тъй като разходите за материали могат да ескалират през идните 12 до 24 месеца, но в края на краищата всеки иска договор с фиксирана цена", казва той.

Днешните луксозни суперяхти, обикновено разполагат с неща като басейни, площадка за хеликоптер, място за съхранение на джетове и фитнеси. Някои включват и големи пространства за развлечение, балкони, пространства за хранене, които предоставят лесен достъп до водата и прочее.

Джеф Безос си купи 127-метрова яхта за половин милиард долара

Собственикът на „Амазон“ и най-богатият човек в света Джеф Безос си купи 127-метрова суперяхта, която е толкова голяма, че ...

Най-голямата суперяхта, която ще бъде доставена през тази година е 141-метровата "Nord", изградена от германската компания Lurssen Yachts. Яхтата разполага с

Разполага с прибиращ се хангар за хеликоптери, спортен и водолазен център, 14 персонализирани лодки и подводница.

Все по-голям брой купувачи поръчват суперяхти, подходящи за експедиции, които са здрави, подобно на военни плавателни съдове и могат да плават през лед, бури и сурови условия, за да изследват отдалечени кътчета на света. Поръчките за този тип яхти са скочили с 33% тази година, според Boat International.

По думите на Бекет, купувачите на тези видове суперяхти ги ценят по същия начин, както приключенските превозни средства като Land Rovers и Mercedes-AMG G 63 SUV.

„Яхтите за експедиции са тенденция“, каза Бекет. „Хората харесват външния им вид, но тези, които купуват яхти за експедиции, обикновено не ходят на много експедиции. По-вероятно е те да бъдат закотвени край Кап Фера (на Френската Ривиера).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Италия наложи спорни ограничения за фотоволтаиците

Американски регулатор започна разследване срещу Boeing

Далеч от Русия: Молдова се обръща към Норвегия за енергийни ресурси

Пълен обрат с цените на петрола през новата седмица

Германия ще инвестира десетки милиарди евро в жп инфраструктура

Еврото с нов завой в началото на седмицата

Фон дер Лайен: ЕС е готов на строги мерки за защита на икономиката от Китай

Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция

Благодатният огън слезе в храма над Божи гроб в Йерусалим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com