Мъск, Безос и Гейтс тази година са изгубили над 115 милиарда долара

1227
Мъск, Безос и Гейтс тази година са изгубили над 115 милиарда долара
Снимка: Getty Images

Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс са имена, които в света са синоним на богатство. През 2022 г. обаче тези мъже, заедно с много други от списъка на най-богатите хора в света, са загубили милиарди долари, съобщава „Business Insider”, цитиран от БГНЕС.

Преди малко повече от година, когато светът се справяше с вълните на епидемията, компаниите, създадени от Мъск, Безос и Гейтс, се носеха на високите вълни на растежа и личните състояния на тези хора набъбваха. Компанията на Мъск „Tesla” се разрасна през трудния за автомобилния сектор период, което го направи не само най-богатия човек в света, но и човек на годината на „Time”.

Илон Мъск не изключва възможността да купи Twitter на по-ниска цена

Илон Мъск подхрани предположенията, че може да се опита да предоговори придобиването на Twitter, като заяви на частна онлайн конференци...

Началото на новата година беше белязано от поредния вариант на коронавируса и изглеждаше, че 2022 г. ще бъде много подобна на 2021 г. с блокиране на достъпа и задушаване на икономиките. С напредването на времето, обаче, заплахата от вируса намаля и животът сякаш се върна към нормалното състояние отпреди пандемията.

Криптовалутите, които достигнаха върхови стойности по време на несигурността миналата година, спаднаха до по-малко от половината от пиковите си стойности, а бичите серии, които акциите на някои компании имаха, със сигурност са приключили. Например акциите на „Amazon”излетяха над 3000 долара през януари тази година, а през този месец паднаха до едва 2000 долара.

На 3 януари акциите на „Tesla” достигнаха до 1200 долара, но оттогава загубиха огромна стойност, спадайки до 628 долара през май. Спадът може да се отдаде и на решението на Мъск да участва в играта на социалните медии, като предложи да купи Twitter. Освен опасенията, че фокусът на Мъск ще се измести от компанията му за електромобили, инвеститорите се притесняват и че той ще се лиши от акциите на „Tesla”, за да финансира новия си интерес.

От началото на 2022 г. личното състояние на Мъск се е свило с цели 46 млрд. долара и макар че част от вината за това е в решението за изкупуването на „Twitter”, Мъск е в същата лодка, в която са и други милиардери. Безос е изгубил 53 млрд. долара от личното си състояние,

Милиардерът Джеф Безос: За да се радвате на щастлив живот, задайте си тези 12 въпроса

Каква е тайната на дългия, щастлив и успешен живот? Това изглежда е въпрос, който всички си задаваме. Милиардерът Джеф Безос, койт...

За разлика от Мъск и Безос, които продължават да инвестират в основаните от тях компании, Гейтс е диверсифицирал инвестиционния си портфейл и е вложил парите си в холдинга „Berkshire Hathway” на Уорън Бъфет. Бъфет е единственият човек в списъка на 5-те най-богати хора, чието лично състояние е нараснало през 2022 г.

Бърз поглед към Индекса на милиардерите на Блумбърг показва, че повечето имена в списъка са видели как през 2022 г. състоянието им се свива и това може да е знак за нещата, които предстоят. Държавите по света са изправени пред високи цени на енергията и инфлация на стойността на стоките. По-рано през май Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти, за да овладее инфлацията - ход, който накара инвеститорите да изхвърлят рисковите активи като криптовалути, както и технологични акции. Финансови експерти предупреждават, че повишаването на лихвените проценти може да доведе до рецесия - нещо, което Мъск приветства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com