На фона на икономическото забавяне в Китай една индустрия отчита рекордни печалби

4390
На фона на икономическото забавяне в Китай една индустрия отчита рекордни печалби
Снимка: iStock

Стратегията на Китай за пълно ограничаване на разпространението на COVID нанесе сериозен удар по местната икономика и изтри част от печалбите на публичните компании в страната. За един нишов сектор обаче всичко това представлява златен дъжд.

Дванадесет от китайските топ производители на тестове за COVID обявиха огромно увеличение както в приходите си, така и в нетните печалби за първата половина на тази година.

Andon Health, която продава COVID тестове на китайския и международен пазар, отчете внушителен ръст в нетната си печалба от 27 728% за първите шест месеца на 2022 година до 15.24 млрд. юана (2.2 млрд. долара). Това е най-голямото увеличение сред всички публични компании в Китай, предава CNN. В същото време приходите на компанията нарастват със "сромните" 3 989%.

Печалбата на компанията расте не само заради кампаниите за масово тестване в Китай, но и в резултат на огромно търсене от САЩ, където нейното дъщерно дружество iHealth Lab спечели обществена поръчка за доставка на бързи антигенни тестове.

Китайската фирма за диагностика Assure Tech отчита ръст в нетната печалба от 1 324% в резултат на силното търсене на световния пазар на COVID тестове.

Други производители на тестове записват ръст в нетните печалби от 55% до 376% за първото полугодие на тази година.

Безкрайното тестване, локдауните, налагани редовно от властите в Китай и рестрикциите по границите нанесоха сериозен удар на китайската икономика.

Как Китай оценява икономическия удар от COVID кризата в страната?

Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с едва 0.4% през второто тримесечие, което е най-ниския темп на растеж от повече от две години насам.

Китайската икономика се забавя на фона на COVID кризата

Китайската икономика забави сериозно растежа си през второто тримесечие на годината. Основната причина е серията от COVID ограничения в...

Основни инвестиционни банки понижиха прогнозата си за годишния растеж на китайската икономика до около 3%, което е доста по-ниско равнище от официалната цел от 5%, заложена от правителството по-рано през тази година.

Китайските публични компании също страдат от влошените икономически условия. Над половината от всички 4 800 листнати компании в Шанхай, Шънджън и Пекин обявиха спад в нетните си печалби за първото полугодие. Резултатите са сходни с началото на 2020 година, когато повечето компании публикуваха най-лошите си финансови резултати в историята.

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа?

На фона на това фирмите за диагностика са едни от най-печелившите по време на пандемията, благодарение на огромното търсене на тестове в резултат на политиката на Пекин за пълно ограничаване на разпространението на COVID. Действията на властите включват принудителни карантини, масово задължително тестване и внезапни локдауни.

От началото на пандемията до април 2022 година, 11.5 млрд. тестове са били извършени, сочат данните на властите.

Китай инвестира 120 млрд. долара за съживяване на икономиката

След отпадането на COVID мерките в Китай страната е изправена пред предизвикателството за съживяване на икономиката, която пострада от ...

Тази цифра навярно е нараснала значително, след като анализатор от Soochow Securities изчислява, че 10.8 млрд. теста са били извършени в периода април-юни тази година.

Цената за всичко това може да се окаже сериозна тежест за държавните финанси на Китай, които вече поеха удар от срива на пазара на недвижими имоти в страната. През месец май тази година, управляващите в Пекин посочиха, че местните власти трябва да поемат разходите за редовното тестване за COVID.

Ако се има предвид, че големите китайски градове оформят 30% от населението, което се тества за COVID два пъти седмично, директните разходи за това могат да достигнат 200 млрд. юана (30.1 млрд. долара) в периода от май до края а годината, сочат прогнози на Goldman Sachs.

Сумата може да нарасне допълнително, ако останалите 70% от населението се подлага на тестване, а разходите за поддръжка на зони за тестване и центрове за карантина бъдат вкарани в сметката, посочват от инвестиционната банка.

Още: Защо Китай купува Африка?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com