Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа?

18061
Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа?
Снимка: Getty Images

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа? Някои твърдят, че това е Русия, която съкрати драстично доставките към Стария континент. Според други това е САЩ – най-големият износител на втечнен природен газ през първото полугодие на 2022 година. Съществува обаче още едно мнение и то е, че най-много ползи от целия този геополитически сблъсък е извлякъл Китай.

Китай се превърна в основен играч на газовия пазар

Понастоящем Китай подписва все повече дългосрочни договори за внос на втечнен природен газ в страната. Прeз 2021 г. Пекин достигна най-високия си темп на растеж на вноса на природен газ. Увеличението тогава бе с 18% спрямо предходната 2020 г. до 79 млн. тона. Така Китай надмина Япония още през миналата година като най-голям вносител на втечнен природен газ в света, сочи анализ на авторитетния китайски информационен портал Sohu.

Острата нужда на Китай от все повече внос на газ и изгодните цени на руското синьо гориво, както и дългогодишното сътрудничество между Китай и федерацията, укрепи отношенията между двете страни в енергийния сектор. Но как това помага на Китай в газовата битка? Всяко нещо по реда си.

Доставки от Русия

След началото на войната в Украйна, наложените санкции върху Русия намалиха енергийните доставки на федерацията за Европа. Това принуди Москва да обърне поглед към Азия в търсене на нови купувачи, което от своя страна създаде необходимостта от задвижването на нови енергийни проекти.

В началото на февруари 2022 г. Газпром подписа втори дългосрочен договор с Китайската национална нефтогазова корпорация за износ на газ посредством далекоизточни маршрути. Общият обем на доставките се очаква да достигне до 48 млрд. кубически метра годишно, става ясно от сайта на руската компания.

След като Русия спря доставките си и за Япония, островната държава бе принудена да търси нови енергийни източници и същевременно да намали разходите си. Подходът бе в ярък контраст с политиката на Китай, който дори има намерението да увеличи покупките на синьото гориво от Русия посредством изграждането на тръбопровода "Силата на Сибир 2", чието начало е планирано за 2024 година.

Настоящият американския президент Джо Байдън на посещение при китайския му колега Си Дзинпин в Пекин през 2011 г., когато и двамата все още са вицепрезиденти. Китай може да се окаже големият победител от европейската газова криза, тъй като има възможност да препродава американски втечнен природен газ на Европа и се намира в позиция да флиртува с цената на руския природен газ, става ясно от анализ на китайската медия Sohu;  

Източник: Getty Images  

Печалба от препродажба

Друга страна, която следи изкъсо подходите на Китай, е САЩ. Преди четири месеца най-голямата икономика в света нарече далекоизточната държава „най-големият печеливш“, визирайки политиката за препродажба на природен газ, практикувана от народната република.

Миналата година Китай подписа договор със САЩ за ежегодна покупка на 4 млн. тона американски природен газ за срок от 20 години, пише китайската медия.

След сключването на договора, през 2021 г. Китай е внесъл американски втечнен природен газ от САЩ на цена 300 долара за 1000 куб.м. За сравнение, след избухването на войната в Украйна, Европа е принудена да плаща десетократно повече за вноса отвъд океана. (в момента средната цена на газа в Европа е над 2000 долара за 1000 куб. м, бел. ред.). Така китайските доставчици на втечнен природен газ имат възможността за препродажба в Европа на много по-висока цена. Очаква се през октомври именно тези доставчици да натоварят 45 танкера, които да пристигнат в Стария континент. Предполагаемата печалба може да достигне 1 млрд. долара на танкер.

През март пък, Unipec, търговското подразделение на китайската държавна газова и петролна компания Sinopec, сключи договор за препродажбата на най–малко три товара втечнен природен газ на Европа, по информация на Bloomberg.

Така се оказва, че определението „най-голям печеливш“ не е безпочвено, въпреки твърденията на САЩ, че американската търговия на втечнен природен газ е „печалба от лотарията“. Освен износът на синьо гориво обаче, след началото на войната в Украйна, САЩ е продал и оръжие, оценявано на милиарди долари, добавят от китайската медия Sohu.

Превод и редакция от китайски език: Ивана Маринова 

Още: САЩ стана най-големият износител на втечнен природен газ през първото полугодие

Очакват изграждането на газопровода "Силата на Сибир 2" между Русия и Китай да започне през 2024 г.

Руската икономика напуска Европа, търговското сътрудничество с Китай е основен приоритет

Странният случай с китайската пенсионна система

Защо Китай купува Африка?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика