Новото чудо на Хърватия: Дългоочакваният мост, финансиран от ЕС, но построен от Китай

8425
Новото чудо на Хърватия: Дългоочакваният мост, финансиран от ЕС, но построен от Китай
Снимка: iStock

Приветстван като един от най-важните моменти в историята на Хърватия, с фойерверки бе открит дългоочакван мост, намиращ се на юг от Дубровник. Съоръжението свързва най-южните крайморски части на страната, отделени от принадлежаща на Босна и Херцеговина ивица, с останалата част на Хърватия.

Преди построяването на моста хърватите трябва да преминават през територии, принадлежащи на техните югоизточни съседи. Дългият 2.4 км. мост, наречен Пелешац е построен от Китай и основно финансиран от ЕС, предава BBC.

Защо Хърватия вижда в еврото път към сигурността?

Европейският съюз окончателно прие в сряда, най-новият му член - Хърватия, да приеме еврото на 1 януари 2023 година. Ставайки част от е...

Празненствата по откриването продължават цял ден. 250 бегачи прекосяват моста, лодки, от които се развява хърватското знаме преминават под него, а местните жители се разхождат по новооткрития проект преди да се насладят на изпълващи небето фойерверки.

Китайският министър-председател Ли Къцян отправи видеосъобщение по време на церемонията по откриването. Хърватският му колега Андрей Пленкович пък обяви: „Тази вечер обединяваме Хърватия!“ и посочи, че мостът не е лукс, а необходимост. Преди три години двамата премиери заедно обявяват началото на строежа.

ЕС финансира 85% от строителството на моста, което възлиза на 357 млн. евро. Средствата са осигурени посредством кохезионни фондове. Съюзът вижда в проекта подобрение на ежедневието на хърватите и финансира и водещите до него пътища, тунели и други инфраструктурни проекти.

След разпада на Югославия, бреговата ивица на Хърватия бива прекъсната от 9-километров участък босненска земя, известна като коридора „Неум”. Правото на достъп на Босна до бреговата ивица датира още от 1699, когато по времето на Османската империя Неум се отделя от Дубровник.

Тъй като Босна, за разлика от Хърватия, не е държава-членка на ЕС, всеки, който иска да достигне до най-южната част на хърватското адриатическо крайбрежие, трябва да премине през две гранични проверки. Сега обаче това вече няма да е необходимо.

Защо е важен новият мост между Китай и Русия?

Първият автомобилен мост над река Амур, свързващ Русия с Китай, бе открит днес, предават руските и китайските медии. На фона на събити...

 

Кметът на Неум Драган Юркович сподели пред босненската телевизия, че новият мост ще намали трафика по босненското крайбрежие по време на летните месеци и вижда единствено ползи от проекта. Някои местни ресторантьори и търговци обаче смятат, че проектът ще навреди на бизнесите им.

Множество туристи, основно от Чехия, Полша и Германия, вече са станали редовни посетители на Неум заради по-ниските спрямо Дубровник цени. Сега обаче това може да се промени.

Хърватия открива официално моста Пелешац

Хърватският мост Пелешац, свързващ южния полуостров Пелешац с останалата част от страната, ще бъде открит официално днес. Целият проект...

Строежът на моста понесе и критики. В началото Босна заяви, че той ще попречи на достъпа на гражданите на страната до морето. Тогава Хърватия се съгласи да увеличи височината на съоръжението до 55 метра.

Китайската държавна компания China Road and Bridge Corporation, която изпълни проекта по строежа, предложи сума в наддаването, която бе много по-ниска от предложенията на европейските ѝ конкуренти. Това накара един от другите участници в наддаването - австрийска компания, да подаде жалба, в която обвинява китайската компания в дъмпинг.

Ли Къцян посочи в изявлението си, че тази година се навършват 30 години от установяване на дипломатически отношения между Хърватия и Китай. Мостът е израз на приятелството между двете страни и път към бъдещото им сътрудничество, предава китайската държавна агенция Xinhua.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com