Предлагат ли анонимност разплащанията в биткойн?

6678
Предлагат ли анонимност разплащанията в биткойн?
Снимка: iStock

Някога биткойн се славеше като бастион на анонимността. Именно поради това, основната критика към криптовалутата бе, че се използва за криминални активности. Едно десетилетие след появата на биткойн, ситуацията вече не седи по този начин. Биткойн не разполага с достатъчно високо ниво на анонимност, която търсят все повече крипто потребители.

Когато едно пространство бъде освободено, веднага на негово място се намества друг алтернативен продукт. На пазара на виртуални валути съществува един специален клас, чийто фокус е именно поверителността. Основната цел на тези виртуални валути е да прикриват идентичността на потребителите, които извършват трансакции с тях. Освен това, детайлите по самите разплащания също остават защитени.

Точно тези активи привличат все повече вниманието на инвеститорите през последните месеци на фона на прехода на биткойн към все по-комерсиална употреба, пише Reuters.

Monero и Zcash са едни от най-популярните криптовалути с акцент поставен върху поверителността. Двете виртуални валути поскъпват съответно със 7.6% и 46% от началото на месец март, сочат данните на CoinMarketCap. Това се случва въпреки, че биткойн е загубил около 5% от стойността си през разглеждания месец март.

Monero и Zcash поскъпнаха с 4.7% и 16% само в рамките на миналата седмица. Индексът, посветен на цената на виртуалните валути с акцент поверителност на компанията за проучвания Macro Hive също нараства с 4%.

Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира сериозни доходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути за...

Тази тенденция може да се окаже пробивът на тези криптовалути, чиято блокчейн система е проектирана така, че да прикрива информацията за реализираните трансакции.

През последните 5 години, пазарната капитализация на Monero, тоест общата стойност на всички криптовалути с това име в обращение, нарасна рязко от 100 млн. долара до 6.8 млрд. долара, след което спадна до 3.4 млрд. долара.

От друга страна обаче, интересът към виртуалните валути с акцент върху поверителността съвпада с отпадащите функции на биткойн като криптовалута, обещаваща анонимност.

Освен това, силният интерес идва на фона на войната в Европа и международните санкции, наложени на Русия и все по-честите призиви от САЩ, Европейския съюз и Япония за налагане на регулация на пазара на криптовалути.

Ейдън Арасасингам и Джерард ДиПипо от базираната във Вашингтон неправителствена организация Center for Strategic and International Studies, отбелязва, че биткойн не е напълно анонимен. Според тях виртуалната валута предлага по-скоро възможността за опериране чрез псевдоним, тъй като биткойн може да се съхранява в дигитални портфейли, където притежателя да посочи фалшиво или алтернативно име, вместо истинските си данни.

Колко ток гълта копаенето на криптовалути?

Копаенето на криптовалути придоби масова популярност през последните години. Според някои, блокчейн системата е символ на финансова сво...

„Ако портфейлът бъде свързан с даден субект или личност, лицето може да бъде идентифицирано”, посочват те в доклад, разглеждащ темата дали криптовалутите се използват в Русия и Украйна за прехвърляне на средства. „Техните трансакции и портфейли могат да бъдат проследени”, пишат авторите на проучването.

Освен волатилността, съществуват няколко фактора, които задържат виртуалните валути с акцент поверителност от това да се превърнат в истинските алтернативи на биткойн, който има пазарна капитализация от около 776 млрд. долара.

 

В миналото плащанията в биткойн се смятаха за анонимни - нещо, което вече трудно може да се твърди; 

Балон ли е биткойн?

За хората, които истински вярват в криптовалутите, биткойн е ултимативният актив за съхраняване на стойност и най-солидното средство ср...

Снимка: iStock

Някои основни борси за криптовалути не търгуват с активи, посветени на поверителността, поради възможността да бъдат използвани в криминални активности, например. Дневните изтъргувани обеми на Monero се движат под 250 млн. долара през месец март, докато популярната виртуалната валута XRP, част от блокчейн системата Ripple, се радва на дневни трансакции в размер на 1.5 млрд. долара.

„Криптовалутите посветени на поверителността навярно ще растат. Предизвикателството е, че човек трябва да стори доста неща за да ги направи анонимни, което представлява ужасяващо потребителско изживяване и добавя големи трансакционни разходи”, казва Дейв Сиймър, изпълнителен директор на компанията за управление на активи Wave Financial в Лос Анджелис, която притежава известна инвестиция в Monero.

Проследяване до последното сатоши

Виртуалните валути, посветени на поверителността, еволюираха през последните години, тъй като способите на властите да проследяват блокчейн активности при биткойн и другите големи криптовалути стават все по-напреднали.

„С известни усилия, криптовалутите могат да бъдат проследявани до последното „сатоши” – най-малката единица на биткойн”, посочва в бележка Теунис Бросенс, главен икономист дигитални финанси и регулация в ING

Как криптовалутите могат да предизвикат финансова криза

Дните, в които биткойн, етер и другите криптовалути бяха смятани за дребна ниша в света на финансовите пазари вече са в миналото. Нов ...

По думите му, новините за арести и върнати средства, платени като откуп на хакери, атакували борси за криптовалути преди години, само потвърждават горепосоченото.

Големи регулатори разглеждат пазара на криптовалути като средство, чрез което руски олигарси и други санкционирани лица могат да прехвърлят финанси, заобикаляйки санкциите.

Сенатори в САЩ представиха законопроект, който би дал властта на президента на страната да санкционира чуждестранни компании за виртуални валути. Европейският съюз също гласува в подкрепа на създаването на цялостно законодателство по темата дигитални активи.

Японският финансов регулатор от своя страна заяви, че ще накаже, всеки които извършва нерегламентирани плащания към тези, които са обхванати от санкциите.

Как се движи биткойн?

Движението в цената на биткойн в последно време демонстрира зависимост събитията около конфликта в Украйна и паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Криптовалутите създадоха нов супермилиардер

Изпълнителният директор на компания за криптовалути стана един от най-богатите хора в света. Чангпенг Жао, който управлява борсата за к...

Цената на биткойн се движи в диапазона 35 000 – 45 000 долара от средата на януари насам, като не успява да достигне равнище от 50 000 долара, което поддържаше в края на миналата 2021 година.

Междувременно данни на Glassnode показват нарастване на дела биткойни, които се притежават от субекти със статистическа история, показваща слаба активност по отношение на харченето на дигиталния актив.

Маркус Сотириу, анализатор в базирания във Великобритания брокер на дигитални активи GlobalBlock, смята, че това може да означава бичи пазар в средносрочен план.

„Биткойн се консолидира на цена по 41 000 долара, като процентът на дългосрочните притежатели на пазара продължава да се увеличава”, казва той.

Още: Какво е NFT и защо все повече хора влагат парите си в тези активи?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com