Продават ли Световната федерация по кеч (WWE)?

5909
Продават ли Световната федерация по кеч (WWE)?
Снимка: Getty Images

Ще има ли нов собственик компанията World Wrestling Entertainment (WWE), позната на българските зрители като Световна федерация по кеч? Този въпрос започна да вълнува все повече анализатори след като през миналата седмица Винс Макмеън, бивш председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на WWE, официално се завърна в компанията след кратко оттегляне.

Според публикация на CNBC, Винс Макмеън се е завърнал, този път само като член на борда на директорите, за да окаже помощ в потенциални разговори за продажба на бизнеса, като това се случва точно преди преговорите за възобновяване на медийните права за излъчване на продукта.

В петък миналата седмица WWE потвърди завръщането на Макмеън, посочвайки в съобщение до медиите, че „възнамерява да направи преглед на стратегическите си алтернативи с цел да увеличи максимално стойността за всички акционери на WWE”, предава CNN. Според американската медия, съобщението намеква, че компанията може и да проучва евентуална продажба.

Акциите на WWE, която е публична компания, търгуваща се на Нюйоркската фондова борса, затвориха сесията с ръст от 17% след новината. Пазарната капитализация на WWE възлиза на над 6.5 млрд. долара, като през последната година книжата на компанията се представят повече от добре.

Предположенията, че WWE може да има нов собственик не са от вчера, тъй като бизнесът представлява апетитна хапка за стрийминг и други медийни компании, които чрез евентуална сделка могат да си осигурят ексклузивни права върху медиен продукт, познат по цял свят, без да се налага през няколко години да наддават за лицензионни права за излъчването му. WWE има и стойност, която може да предложи и за бизнеси като продажбата на фен артикули и тематични паркове.

Милиардерите, които си купиха медии

Според публикацията на CNBC, WWE е наела JPMorgan, за да съветва компанията относно потенциална сделка, разкриват източници, запознати с казуса. JPMorgan са отказали коментар по темата. Говорител на WWE не е бил открит за коментар преди публикуването на материала.

Ако се стигне до сделка, навярно това ще се случи през следващите три до шест месеца, казват източниците, пожелали анонимност, тъй като дискусиите са от частен характер. WWE планират да проведат разговори с потенциални купувачи преди да вземат решение за споразуменията за подновяването на телевизионните права.

77-годишният Винс Макмеън е мажоритарен акционер на WWE. Оттеглянето му от компанията дойде след разследване, което установи, че милиардерът е плащал милиони долари на четири жени в продължение на години, за да потуши твърденията за предполагаемо неправомерно сексуално поведение.

Завръщането му в борда на директорите би придало увереност, че компанията има подкрепата му относно детайлите на всяка сделка относно продажба на права за излъчване, както и по отношение на стратегическите въпроси.

„Моето завръщане ще позволи на WWE, както и на всички контрагенти по сделката, да се включат в тези процеси, знаейки, че ще имат подкрепата на контролиращия акционер“, казва Макмеън в изявление от миналата седмица, цитиранот от CNBC.

Microsoft може скоро да е новият собственик на Netflix

CNBC изброява в материала си по темата и кои компании биха били кандидати за WWE. Сред тях попадат гиганти като Disney, Netflix, Fox, Amazon, Warner Bros. Discovery, Endeavor Group Holdings, Liberty Media и Comcast. Последната е собственик на NBCUniversal, която от своя страна е компания-майка именно на CNBC.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com