Путин се нуждае от Европа, смята милиардерът Джордж Сорос

6609
Путин се нуждае от Европа, смята милиардерът Джордж Сорос
Снимка: Getty Images/Guliver

Преговорната позиция на руския президент Владимир Путин „не е толкова силна, за колкото я представя“ и Европа има козове срещу него. Тази позиция застъпва милиардера-инвеститор Джордж Сорос.

В писмо до италианския министър-председател Марио Драги, Сорос казва, че Путин „очевидно изнудва Европа“, като заплашва и спира доставките на газ, пише CNBC.

„Това направи той. Той постави газ в хранилища, вместо да доставя газ за Европа. Това създаде недостиг, повиши цените и му спечели много пари, но позицията му не е толкова силна, за колкото я представя“, написа Сорос в понеделник.

Русия наскоро прекъсна доставките на газ за Финландия с аргумента, че страната не e платила в рубли. Този ход дойде, след като Хелзинки обяви намеренията си да се присъедини към НАТО - отбранителния алианс, срещу който Путин се противопоставя.

България и Полша също спряха да получават доставки преди няколко седмици. След нахлуването на Русия в УкрайнаМосква обяви, че „недружелюбните“ нации ще трябва да плащат за руския газ в рубли – политика, която позволява на Кремъл да поддържа собствената си валута.

Посланието на Сорос обаче е, че европейските страни също имат козове срещу Путин. ЕС, който включва 27 държави, получава около 40% от доставките на природен газ от Русия, което затруднява блока бързо да спре зависимостта си.

Руската икономика напуска Европа, търговското сътрудничество с Китай е основен приоритет

Руско-украинската война продължава повече от два месеца, но извън полето на военните действия, руската стратегия за установяване на нов...

Според Сорос обаче, ЕС също е много важен пазар за Кремъл и Путин се нуждае от приходите от газ, за да поддържа икономиката си.

„Смята се, че капацитетът на руските хранилища ще бъде запълнен до юли. Европа е единственият му пазар. Ако не снабдява Европа, трябва да затвори кладенците в Сибир, откъдето идва газът.

В експлоатация са около 12 000 кладенеца. Отнема време, за да ги затворят, а при подобен сценарий, те трудно могат да бъдат отворени отново поради възрастта на оборудването“, каза Сорос в писмото.

Той добави, че Европа трябва да предприеме „спешни приготовления“, преди да използва своята преговорна сила. „Без тях болката от внезапното спиране би била политически много трудна за понасяне“, каза той. „След това Европа трябва да наложи огромен данък върху вноса на газ, така че цената за потребителите да не падне.

Леон Избицки, сътрудник в Energy Aspects, е съгласен, че руското газово хранилище е почти пълно. „Русия влезе в зимния сезон миналата година с рекордно високи запаси от около 72,6 млрд. кубически метра и се стреми към още по-висока цел за подземно съхранение за зимата на 2022 г., равняваща се на 72,7 млрд. кубически метра“, добавя той. „Докато нямаме наблюдение върху руските подземни хранилища, изглежда правдоподобно Русия да може да постигне тази цел още това лято.

Най-голямата банка в Русия: Догодина икономиката се възстановява

Руската икономика ще започне да се възстановява още през следващата 2023 година, като този процес ще представлява по-скоро ад...

Той добави, че Русия не притежава гъвкавост при съхранението на газ и няма средства да пренасочва синьото гориво от Европа към Азия поради липса на тръбопроводна инфраструктура.

Междувременно европейските страни се борят за алтернативи на руския газ след инвазията в Украйна. ЕС и САЩ, например, подписаха споразумение през март , за да гарантират, че Старият континент ще получи поне 15 млрд. кубически метра повече втечнен природен газ тази година.

Това, съчетано с неотдавнашните съкращения на доставките за Полша, България и Финландия — заедно с международните санкции — означава, че Русия неизбежно вече продава по-малко газ на Европа.

„Очакваме газовите потоци към Европа да достигнат около 98 млрд. кубически метра тази година в сравнение със 141 млрд. кубически метра миналата година“, казва Избицки.

Още: Украйна каза защо Газпром не може да спре доставките на газ дори и да иска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Обрат с цената на природния газ в Европа

Окончателно: Затварят едно от най-големите газови находища в Европа

След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com