Русия обмисля плащания в биткойн по доставките на газ и петрол

4834
Русия обмисля плащания в биткойн по доставките на газ и петрол
Снимка: iStock

Русия обмисля приемането на плащания в биткойн за износа си на газ и петрол, става ясно от думите на високопоставен политик. Павел Завални посочва, че „приятелските” държави могат да получат зелена светлина да плащат за руски газ и петрол в криптовалути или чрез местните си валути, предава BBC.

По-рано през тази седмица, руският президент Владимир Путин заяви, че иска „неприятелските” държави да плащат за газови доставки само и единствено в рубли.

Ходът издава желанието на Русия да защити националната си валута, която поевтинява спрямо щатския долар с около 20% през тази година. В първите дни след атаката в Украйна, цената ѝ падна дори повече, като след това възстанови част от загубите, но продължава да бъда доста под стойността си от преди войната.

Санкциите наложени от Великобритания, САЩ и Европейския съюз в резултат на инвазията в Украйна, доведоха до пропадане на руската рубла и покачване на разходите за живот в Русия.

Балон ли е биткойн?

За хората, които истински вярват в криптовалутите, биткойн е ултимативният актив за съхраняване на стойност и най-солидното средство ср...

Въпреки това, Русия си остава най-големият износител на природен газ в света и вторият най-голям доставчик на петрол.

Павел Завални, който оглавява комисията по енергетика към Държавната дума на Русия, посочи в четвъртък, че страната проучва алтернативни начини за разплащания по отношение на енергийния си износ.

По думите му, Китай и Турция са сред „приятелските” държави, които „не са замесени в санкционния натиск”.

„Предлагаме на Китай от дълго време да преминем към сетълмент в национални валути за рубли и юани”, казва Завални. „С Турция ще биха били лира и рубли”, продължава той."Може също да се търгува с биткойни”, добавя Завални.

По-висок риск

Анализатори смятат, че Русия може да се облагодетелства, ако започне да приема плащания в биткойн, въпреки рисковете.

Защо правителството на САЩ притежава огромно количество биткойн и какво прави с него?

От години американското правителство провежда търгове за продажба на биткойн и други криптовалути. От дистанцията на времето изглежда, ...

„Русия доста бързо почувства влиянието на безпрецедентните санкции”, казва Дейвид Бродсток, старши изследовател в Energy Studies Institute в Сингапур. “Има нужда да подкрепи икономиката и в много отношения биткойнът се разглежда като актив с висок растеж”, добавя той.

Въпреки това, биткойн се слави с високата си волатлност, което означава, че виртуалната валута може да регистрира сериозни колебания в цената си за кратък период от време.

„Ясно е, че приемането на биткойн в сравнение с други традиционни валути, въвежда значително по-висок риск в търговията с природен газ”, казва Бродсток.

По думите му, един от основните „приятелски” търговски партньори на Русия е Китай, където криптовалутите са забранени. „Това ясно ограничава потенциала за плащания чрез биткойн”, добавя той.

Съществуват притеснения, че руските олигарси могат да използват виртуални валути за да заобикалят санкциите.

Колко ток гълта копаенето на криптовалути?

Копаенето на криптовалути придоби масова популярност през последните години. Според някои, блокчейн системата е символ на финансова сво...

Това провокира правителствата в САЩ и Европейския съюз да призовават борсите за криптовалути да забранят руските потребители. Но много от тези компании отказаха да сторят това.

„Някои обикновени руснаци използват крипто като спасителен пояс след като тяхната валута се срина”, казва Брайън Армстронг, изпълнителен директор на компанията за криптовалути Coinbase. “Много оттях са против това, което страната им върши и една забрана би ударила също и тях”, казва той.

В сряда тази седмица, коментарите на руския президент Владимир Путин, че „неприятелските” държави ще плащат в рубли, вдигна цената на валутата до 3-седмичен максимум.

Въпреки това, много съществуващи договори за доставка на газ са договорени в евро и засега няма яснота дали Русия може да измени условията по договорките. Европейският съюз разчита на Русия за 40% от доставките на природен газ.

Още: Предлагат ли анонимност разплащанията в биткойн?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com