Руският износ на петрол се срина след санкциите на ЕС и Г-7

2283
Руският износ на петрол се срина след санкциите на ЕС и Г-7
Снимка: iStock

Доставките на руски петрол по море се сринаха през първата седмица след влизането в сила на санкциите на Г-7 и Европейския съюз. Те започнаха да действат от 5 декември.

Bloomberg съобщи на 20 декември, че през горепосочения период общите обеми, изнасяни от Русия, са намалели с 1,86 млн. барела на ден - иначе казано, с 54%.

Количествата суров петрол, предназначени за Китай, Индия и Турция - трите държави, които се превърнаха в единствените значими купувачи на руските доставки, плюс обемите за кораби, които все още нямат крайна дестинация, намаляха средно до 2,53 млн. барела на ден, пише още изданието.

На първо четене мина забраната за износ на горива на "Лукойл"

Народното събрание прие на първо четене законопроекта на ДПС, с който се  се спира износът на горива от България, които са произве...

Това е първият случай през последните пет седмици, в който тези обеми намаляват. На четириседмична средна база общият износ по море е спаднал с 266 000 барела на ден. Доставките за Европа пресъхнаха почти напълно, а тези за Азия също се понижиха, се казва в материала.

Този спад отчасти се дължи на ремонтни дейности в балтийско пристанище, но се наблюдава и недостиг на корабособственици, желаещи да транспортират ключови товари от експортно съоръжение в Азия.

Изданието допълва, че към данните трябва да се подхожда с повишено внимание, тъй като седмичният износ зависи от времето за планиране на товарите, метеорологичните условия и дори от качеството на сигналите, предавани от самите кораби.

Само за Украйна можем да изнасяме нефтопродукти от руски петрол

Макар че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., България не може да продава получ...

Ембаргото на ЕС върху руския петрол, пренасян по море, и ограничението на цената на руския суров петрол от 60 долара за барел влязоха в сила на 5 декември. САЩ, Великобритания, Канада и Австралия бяха забранили руския петрол по-рано.

Тъй като страните от Г-7 (с изключение на Япония) и ЕС забраниха вноса на руски нефт по море, ограничението на цените е мярка, предназначена най-вече за страните извън Г-7 и ЕС. На застрахователите на световния петролен пазар ще бъде забранено да търгуват с руски петрол на цени над горната граница. 95% от този бизнес се намира в държавите от Г-7.

На 21 ноември Bloomberg съобщи, че Русия вече е загубила по-голямата част от петролния си пазар в северните страни на Европейския съюз още преди да влезе в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол.

ОЩЕ: Унгария и Хърватия влязоха в остър спор за транзита на руски петрол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com