Руските въглища не са на почит навсякъде в Азия

5231
Руските въглища не са на почит навсякъде в Азия
Снимка: iStock

На фона на европейското ембарго върху закупуването на руски въглища, което влезе в сила на 10 август, някои азиатски страни също извръщат поглед от твърдото гориво на федерацията.

Южна Корея, Япония и Тайван постепенно се отказват от руските въглища, става ясно от митническите данни на трите страни. С най-бързи темпове намаляват доставките Япония и Тайван. Според анализатори тези страни могат да заменят напълно руските доставки с австралийски такива, но на по-висока цена.

Русия е намерила купувачи за всички отказани от ЕС въглища, но продава с 10 пъти по-голяма отстъпка

През юли Русия е успяла да намери купувачи за всички въглища, които ЕС отказа заради налагането на санкции върху федерацията, но с "изк...

От началото на годината Южна Корея е внесла 12.8 млн. тона руски въглища, което представлява спад от едва 3% за същия период на 2021 година. Япония обаче е внесла 8.4 млн. тона, или с 25% по-малко от руското твърдо гориво за периода януари-юли. Тайван е намалил покупките си с 33.3% и е свел количествата до едва 4.4 млн. тона, предава „Комерсант“.

Преди избухването на войната в Украйна, тези три страни са сред най-обещаващите пазари на въглища от Русия. По-ранните прогнозите на федерацията предполагат доставките за Източна Азия да достигнат до 123 млн. тона до 2035 г., спрямо 84 млн. тона през 2018 година. Като основни пазари се предвиждат Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Виетнам. Сега обаче Япония, Южна Корея и Тайван се присъединяват към групата страни, които осъждат руските действия в Украйна и подкрепят западните санкции.

Япония заяви през април, че възнамерява постепенно да намали вноса на руски въглища до пълната му забрана. 11% от общия внос на твърдото гориво в Япония през миналата година идва от Русия.

Южна Корея пък е получила три четвърти от внесените си въглища от федерацията за 2021 година. Сега страната планира да увеличи доставките от Австралия с 1.5 пъти. Руските въглища съставляват около 62% от общия внос в полуостровната страна, а австралийските – 38% през първото тримесечие на 2022 г., предава корейската информационна агенция Yonhap.

Тайванската държавна енергийна компания Taipower пък не възнамерява да сключва нови договори с федерацията за в бъдеще.

Индийските компании масово купуват руски въглища в различни от долара валути

Индийските компании все по-често използват валути на различни азиатски страни, за да плащат за вноса на руски въглища. По този начин фи...

Така Русия ще трябва да намери нови купувачи за 63 млн. тона от общия си износ, който се равнява на 172 млн. тона. Федерацията ще разчита основно Китай и Индия да увеличат покупките.

Япония и Южна Корея са най-големите потребители на руски термални и коксови въглища в исторически план, казва Борис Красноженов, анализатор в Alfa Bank.

Неотдавна „Япония обяви изграждането на 22 нови въглищни електроцентрали. На фона на покачването на цените на природния газ и затварянето на атомни електроцентрали след аварията във Фукушима през 2011 г., въглищата стават ефективен източник на енергия за японската икономика“, добавя той.

През 2021 г. Русия е вторият най-голям доставчик на термални въглища в Япония и третият най-голям на коксуващи се въглища. Япония може да замени руските въглища с австралийски, но на по-висока цена, смята Красноженов.

Южна Корея отчита ръст в потреблението на електроенергия, казва анализаторът. През лятото полуостровната страна отново погледна към въглищата като енергиен източник заради покачването на цените на втечнения природен газ.

Световната консумация на въглища е напът да се върне до рекордните нива от 2013 г.

От началото на войната в Украйна множество страни са изправени пред нововъзникнала енергийна криза, характеризираща се с намалени енерг...

„Корейските металургични компании активно използват руски коксови въглища и преходът към доставки от други региони може да бъде проблемен“, казва Красноженов.

Южна Корея все още не е заявила официално отказа си от руски въглища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com