САЩ целят да намалят наполовина енергийните приходи на Путин до края на десетилетието

4199
САЩ целят да намалят наполовина енергийните приходи на Путин до края на десетилетието
Снимка: iStock

Съединените щати се стремят да намалят наполовина приходите на Русия от нефт и газ до 2030 г., заяви помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийните ресурси Джефри Паят.

Той твърди, че западните санкции срещу Москва ще трябва да се поддържат през следващите години. Ограничаването на възможностите на диктатора Владимир Путин да финансира войната си в Украйна трябва да гарантира, че Русия никога повече няма да може да атакува своите съседи, каза Паят.

"Това е нещо, към което ще трябва да се придържаме през следващите години, докато Путин продължава да води тази война", заяви бившият посланик на САЩ в Украйна и Гърция, цитиран от Financial Times.

Още: Русия ще намали производството си на петрол до 500 000 барела дневно

Да орежем парите на Путин, за да няма нов етап от войната

Русия продължава да изнася големи количества петрол след пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Международната агенция по енергетика обаче прогнозира, че износът ѝ на нефт и газ може да намалее с поне 40-50% до 2030 г., ако западните санкции срещу руската енергийна индустрия се запазят.

"Ще направим всичко възможно, за да помогнем това да се случи", заяви Паят. "Целта на тези санкции е да се промени поведението на Русия и да се гарантира, че Путин няма да бъде в състояние, когато бъде постигнат някакъв вид мир, да използва три или четири години, за да се превъоръжи и да подготви армията си за третия етап на инвазията в Украйна", добави той.

Още: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

Снимка: iStock

Заобикаляне на санкциите със "сенчест флот"

Миналата година САЩ, начело на другите държави от Г-7, въведоха ценови таван за износа на руски петрол, който има за цел да запази потока на суровината, но да намали приходите на Кремъл. Съгласно правилата страните извън Г-7 могат да продължат да купуват руски суров петрол, но трябва да плащат по-малко от 60 долара за барел, ако искат да използват западни кораби или застрахователи, за да улеснят търговията. Вносът на руски петрол в ЕС, САЩ и други страни от Г-7 е забранен в по-голямата си част.

Още: След затягането на санкциите: Гръцки компании спряха транспортирането на руски петрол

Въпреки че първоначално мерките доведоха до рязък спад в цената на руския суров петрол, оттогава Кремъл е разработил нова мрежа от търговци и кораби, за да заобиколи ограниченията, което му позволява да продава на купувачи, главно в Индия и Китай, на цени над ограничението.

Голяма част от този петрол се транспортира чрез "сенчестия флот" от кораби, чиято непрозрачна собственост затруднява ограничаването им със санкции. Част от него обаче все още се транспортира от западни кораби със западна застраховка.

Още: Денков с план как "Лукойл" ще премине на неруски нефт, страхува се от политически капан (ВИДЕО)

Паят заяви, че САЩ търсят "начини да направят този "сенчест флот" по-малко ефективен".

Въпреки устойчивостта на руския петролен износ през изминалата година, Вашингтон твърди, че ограниченията са наложили значителни разходи на Кремъл и че чрез увеличаване на усилията за правоприлагане и затягане на ограниченията може да продължи да вреди на руските приходи.

Още: Европейската комисия: Не разследваме България заради "Лукойл" (ВИДЕО)

"Моите колеги от Министерството на финансите, които ръководят тази дейност, разглеждат много внимателно въпроса как да гарантираме продължаващата ефективност на тази политика", каза помощник-държавният секретар.

През октомври Вашингтон наложи целенасочени санкции на две компании за нарушаване на ценовия таван на руския петрол. Това накара анализатори и търговци да прогнозират поредица от нови мерки срещу отделни компании и оператори. През ноември САЩ обявиха санкции и срещу руска разработка за втечнен природен газ, известна като Arctic LNG 2, като това беше първата им пряка стъпка срещу възможността на Москва да изнася газ.

Още: ЕС измисли как да спира танкерите с руски петрол по незаконния им път към пазарите

Паят заяви, че "осуетяването на бъдещите приходи на Русия" е също толкова важно, колкото и нанасянето на щети на настоящите ѝ финанси. "Това има огромни геополитически последици по отношение на начина, по който Кремъл е в състояние да се държи в международен план, и способността на Русия да използва енергията си като стратегически актив, но също така и способността на Кремъл да продължи да се занимава с реваншизъм срещу своите съседи".

Още: Армията на САЩ купува руски петрол: Порталът е през Турция и Гърция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Франция очаква 15 милиарда евро чужди инвестиции

Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

Световният дълг достигна нов рекорд

Еврото е все по-близо до психологическа граница спрямо долара

Индексите на Уолстрийт тръгнаха стабилно нагоре

Румъния удължава живота на АЕЦ "Черна вода" с 30 години

Украйна е засяла 10 милиона хектара със зърнени култури

Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Британската икономика излезе от рецесията

Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com