Денков с план как "Лукойл" ще премине на неруски нефт, страхува се от политически капан (ВИДЕО)

6393
Денков с план как "Лукойл" ще премине на неруски нефт, страхува се от политически капан (ВИДЕО)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Премиерът Николай Денков съобщи след заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет, че дерогацията за руския петрол, от която се възползва "Лукойл Нефтохим", не трябва да отпада преди 1 март 2024 г.

Според него оптималният план е рафинерията постепенно да премине към неруски нефт - той представи график в три етапа как това да стане, цитирайки доклади на службите, Министерство на икономиката и представителя на държавата в "Лукойл".

Още: Държавата: Дерогацията за руския петрол не трябва да пада преди 1 март 2024 г. (ВИДЕО)

План в три точки

В случай че Народното събрание реши да разгледа и приеме законопроект от 10 ноември 2023 г., при наличната информация минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са: след 31 декември 2023 г. не повече от вносен 50% руски нефт; след 31 януари 2024 г. - не повече от вносен 25% руски нефт, от 1 март – изцяло неруски нефт.

"Всяко съкращаване на сроковете повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на „Лукойл Нефтохим“ и повишава риска от покачване на цената на горивата", заяви министър-председателят на брифинг в Министерски съвет.

Още: Делян Пеевски: "Коалицията Путин" се роди от ПП, "Възраждане" и БСП

Снимка: iStock

Още три решения на Съвета по сигурността

Той цитира още три решения, взети на Съвета по сигурността днес, 16 ноември. "Първо – съветът потвърждава изводите на доклада от 29 август 2023 г., изготвен от Министъра на икономиката и индустрията съвместно със службите. Това е докладът, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание относно сроковете за дерогацията", каза Денков.

"Второ – отчита съществен напредък по точка едно в доклада – по всички мерки е работено от страна на правителството. Трето – потвърждава, че оптималните срокове за минимизиране на рисковете са представени в цитирания доклад", допълни той, след като представи трите етапа.

Още: ЕС измисли как да спира танкерите с руски петрол по незаконния им път към пазарите

Политически капан

Според него ГЕРБ и ДПС може да поставят "политически капан" на ПП-ДБ. "Притеснявам се, да, възможно е. Точно затова със сроковете, които представихме, бяхме минимизирали рисковете по този начин, че да няма опасност за цените на горивата. Всеки опит за допълнително съкращаване спрямо това, което Ви прочетох, повишава риска", заяви той.

Днес Делян Пеевски от ДПС, Десислава Атанасова и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС излязоха преждевременно от заседанието на Съвета по сигурността. Според премиера, "ако някой търси политически изяви, един от начините е да си тръгне ядосан от тази среща".

Попитан за възможност от преждевременна инфлация заради изнасяне на всички тези данни, той отвърна: "Ние нямаше да водим този разговор, ако в Народното събрание не беше внесено предложение (на ГЕРБ и конкретно Делян Добрев) за прекратяване на дерогацията в следващите три дни. Ако го нямаше този законопроект, нямаше да има изобщо разговор за рискове и повишаващи се цени".

Припомняме, че "Лукойл Нефтохим" се ползва с дерогация за руския петрол до октомври 2024 г., като този срок всъщност е по-къс от първоначалния - до края на 2024 година. От ГЕРБ и ДПС искат тя да бъде премахната възможно най-скоро заради доклада на Центъра за изследване на демокрацията, в който пише, че бургаската рафинерия на "Лукойл" е заобикаляла санкциите срещу Русия и режимът на Владимир Путин се е обогатил с 1 млрд. евро само за периода март-юли 2023 г.: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ.

Вчера, 15 ноември, енергийната комисия в Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за отмяна на дерогацията в тридневен срок.

Още: Денков: Не съм давал поводи да се мисли, че действам в подкрепа на Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика