Армията на САЩ купува руски петрол: Порталът е през Турция и Гърция

5395
Армията на САЩ купува руски петрол: Порталът е през Турция и Гърция
Снимка: iStock

След като миналата година Западът обяви забрана за внос на руски петрол в отговор на инвазията на Владимир Путин в Украйна, една гръцка рафинерия, обслужваща американската армия, бързо се адаптира. В рамките на няколко месеца тя съобщи на инвеститорите, че е спряла да приема забранения петрол и вместо това е намерила алтернативи.

Руски петрол, но с друг етикет

Само че това не е така - петролни продукти с произход от Русия продължават да постъпват в рафинерията Motor Oil Hellas на Егейско море, установи проучване на Washington Post. В крайна сметка този петрол стига и до САЩ.

Още: Русия вдига забраната за износ на горива?

Журналистическото разследване се базира на данни от корабоплаването и търговията на Motor Oil Hellas. Изводът е, че доставките просто минават по нов маршрут, на стотици километри от обикновения - през съоръжение за съхранение на нефт в Турция. Цялото това пътуване скрива отпечатъка на Русия, тъй като собствеността върху продуктите се сменя многократно, преди да достигнат Гърция.

На пръв поглед, снабдяването на рафинерията с мазут от морския терминал Дьортьол в Турция сякаш потвърждава изявленията на Белия дом и европейските лидери, че ембаргото върху руския петрол работи по план и лишава Путин от важни приходи за финансиране на военната му агресия в Украйна. Фактът, че тези пратки са съдържали материали с произход от Русия, обаче подчертава пропускливостта на санкциите и неуспеха да бъдат наложени, пише WP.

Най-пресният пример за това пък е бургаската рафинерия на "Лукойл" - според анализ на Центъра за изследване на демокрацията количества от него също са достигнали до САЩ чрез прехвърляне от кораб на кораб, а Путин е натрупал огромна печалба чрез заобикаляне на санкциите. Европейската комисия не разследва България, но ще затяга наказателните мерки срещу Москва.

Още: ЕС ще накаже Русия с 12-и пакет санкции след доклада за "Лукойл"

ЕС и САЩ налагат санкции, руският петрол влиза през Турция

Количествата мазут, доставени от Дьортьол до Motor Oil Hellas, и практиката в индустрията да се смесват продукти с различен произход при съхранението им, гарантират наличието на голямо количество продукт от Русия в микса, казват пред американското издание експерти от индустрията, запознати в дълбочина с петролните потоци и правилата на санкциите.

Washington Post използва данни за превози и други документи, за да проследи потока на мазут - категория материали, използвани за производството на продукти, които Пентагонът купува за кораби и самолети. Проектът за правителствен надзор - контролна група с нестопанска цел, базирана във Вашингтон - е открила някои от тези данни, докато е подготвяла свой доклад.

Снимка: iStock

През последните две години терминалът в Дьортьол е получил 5,4 млн. барела мазут по море. С изключение на 1,9 млн. барела, всички останали са от Русия, според записите за превози и търговските данни на фирма Refinitiv. След влизането в сила на санкциите на Европейския съюз през февруари руските доставки за Дьортьол възлизат на 2,7 млн. барела, или повече от 69% от мазута, доставен по море за терминала през този период.

Още: Законно е: Петролен милиард за Путин с любезната помощ на ЕК и България

От февруари насам турският терминал е доставил общо 7 млн. барела мазут, от които 4,2 млн. са отишли за Motor Oil Hellas. Тези доставки представляват поне 56% от целия мазут, който гръцката рафинерия е получила по море.

Точното количество на мазута с руски произход в продуктите, които Пентагонът купува, не може да бъде определено. Тези продукти се рафинират, като се използват множество съставки, които не могат да бъдат проследени при производството. Също така не може да се определи дали в някакъв момент на мазута от Русия не му е бил поставен етикет за произход от друга държава.

Откакто забраната в САЩ влезе в сила през март миналата година, Пентагонът е сключил нови договори с гръцката рафинерия на стойност близо 1 милиард долара.

От февруари насам повече от 1 млн. барела гориво от Motor Oil Hellas са отишли и при правителствени и корпоративни купувачи в Италия, Франция, Испания и Великобритания, гласят данните.

Още: Индия е спестила милиарди, купувайки руски петрол с отстъпка

Пентагонът няма представа

Говорител на Агенцията за отбранителна логистика на Пентагона, която се занимава с покупките на горива за американската армия, твърди, че агенцията "не знае" за гориво от Русия, отиващо към гръцкия доставчик. Той добавя, че Motor Oil Hellas и останалите изпълнители, с които Щатите работят, "отговарят за осигуряване на съответствие с приложимите закони и разпоредби относно бизнеса с Русия и руски компании" и "трябва да удостоверят спазването на тези закони и разпоредби като част от процеса на придобиване". Проследяването на произхода "за конкретна доставка на рафиниран продукт би било трудно или невъзможно", добавя той.

В изявление на Motor Oil Hellas се казва, че компанията "не купува, не преработва и не търгува с руски нефт или продукти. Целият ѝ внос е със сертификат за произход, който не е обект на санкции". Само че фирмата не отговаря на конкретни въпроси дали предприема някакви стъпки, за да гарантира, че това е така.

Турски държавни служители и представители на Турската петролна корпорация, която е собственик на няколко от доставките на мазут за Дьортьол, са отказали пред WP да говорят за произхода на горивото. Представители на Global Terminal Services, която е собственик на съоръжението в Дьортьол, казват, че са само "посредник" за съхранение и в никакъв случай не притежават продуктите, които съхраняват. Не приемали пратки от плавателни съдове, плаващи под руски флаг, спазвали изцяло местните и международните правила и разпоредби". Съгласно правилата за санкции турските съоръжения имат право да приемат руско гориво. Гръцката рафинерия не може да го прави.

Още: "1 млрд. евро за военния ковчег на Путин от България": "Лукойл" на прицел

Липса на регулация

В поне пет доставки от Русия за Дьортьол тази година мазутът първоначално е бил собственост на руския петролен гигант "Роснефт", показват търговските регистри. След като е бил натоварен на танкер в Черно море, във всеки от случаите товарът е бил закупен от фирма, базирана в Обединените арабски емирства (ОАЕ). По-късно собствеността върху мазута е прехвърляна на структури, контролирани от турската държавна петролна компания, след което продуктите се озовават на въпросния терминал. Фирмата от ОАЕ - Fossil Trading FZC - отказва коментар.

Насоките за ембаргото на ЕС обаче казват, че купувачите "следва да полагат необходимата грижа при оценката на произхода на петрола и да разчитат на наличната документация за определяне на произхода на петрола, която може да включва сертификати за произход".

Регулаторните органи на САЩ и ЕС многократно са предупреждавали дружествата, че сертификатите за произход могат да бъдат фалшифицирани. Многобройни органи и дружества имат правомощия да ги изготвят, а не съществува централизирана система за потвърждаване на тяхната автентичност.

Експертът по финансови престъпления в Асоциацията на сертифицираните специалисти по борба с изпирането на пари Джордж Волошин твърди, че Турция няма полза да прави опити за регулация, защото печели много пари от тази търговия. От Анкара директно се доверяват на документите, които им се предоставят, "без да задават въпроси", смята той.

Дания може да блокира руския петрол

Междувременно Financial Times писа, че Дания може да блокира достъпа на руски петролни танкери до пазарите. Според новите планове на ЕС страната ще бъде натоварена с проверката и евентуалното спиране на руски кораби, преминаващи през нейните води.

Според FT около 60% от руския износ на петрол по море се транспортира през Балтийско море.

Още: ЕП след доклада за "Лукойл": Санкциите срещу Русия не са достатъчно строги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция обяви драстични мерки за икономии, държавните служители без нови автомобили

ЕС разпореди скоро 90% от градските автобуси да са с нулеви емисии

"Не преговаряме с обвинени в корупция": Напрежението между Полша и Украйна се покачва

В Гърция: Разкриваш фалшива касова бележка, получаваш 3000 евро

Франция очаква 15 милиарда евро чужди инвестиции

Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

Световният дълг достигна нов рекорд

Еврото е все по-близо до психологическа граница спрямо долара

Индексите на Уолстрийт тръгнаха стабилно нагоре

Румъния удължава живота на АЕЦ "Черна вода" с 30 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com